Marha nagy munka a legeltetés

2016. május 19. 09:50 | Fekete Kata

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin megkezdődött a legeltetési időszak, az állatokat kihajtották a legelőkre. A park három állattartó telepén, (Kardoskút-Sóstón, Montág-pusztán és Dévaványán tartott szürke marhák, juhok és bivalyok nagyon fontos szerepet töltenek be a védett területek természetvédelmi kezelésében. A legeltetéssel egyszerre oldódik meg az állatok táplálása és a területkezelés. Az időszakos vízállások kiszáradását követően kialakuló mélyebb, zsombékos területeket kaszálással nehéz lenne hasznosítani, a legeltetés viszont hozzájárul a kedvezőbb gyepszerkezet kialakulásához. Az állatok legelés közben meg is trágyázzák a gyepet, így biztosítják a folyamatos tápanyag-utánpótlást. A park munkatársai folyamatosan ügyelnek arra, hogy egyetlen területet se legeltessenek túl, illetve ne tapossák le nagyon az állatok.

Az improduktív szürkemarha állományba tartozó mintegy ezer állatot Dévaványán teleltetik, innen szállítják ki minden tavasszal a legelőterületekre. A Cserebökény részterületre 101 tinót vittek, amelyek 170 hektárnyi területen legelnek majd. Itt nemrég kiépítettek egy napelemes rendszert, ez biztosítja a megújuló energiát a villanypásztorhoz és más, elektromos áramot igénylő berendezések működtetéséhez. Öcsödön, az Álom-zugban száz tinó, a Szarvas-Mezőtúr között közlekedő komp mezőtúri oldalán pedig ötven üsző legel  hamarosan. A Kis-Sárrétre 120 tinót, a Maros-ártérbe pedig 150 másodéves borjút szállítottak a Sóstói és a Montág-pusztai telepünkről. A Kígyósi-pusztán összesen 500 szürke marha legel, ezeket részben Dévaványáról, részben Sóstói telepről vitték oda.

A Vásárhelyi-pusztán mintegy 430 vegyes korosztályú szürke marha és 900 őshonos juh marad, ők valamennyien a környező területeken legelnek. A Montág-pusztai telepen maradó tehenek és borjak (mintegy 550 egyed) legelik a Kopáncsi, a Királyhegyesi és a Csanádi pusztákat. Dévaványán 200 bivaly és 250 szürkemarha folytatja a területkezelést. Itt 100 juhot is tartunk, részben területkezelési, részben bemutatási céllal.

A legeltetési időszak hagyományosan október végéig, Szent Mihály napjáig tart, de ez az időjárástól függően változhat.

 

FEL