Madársereg: a legtöbb daru most a kardoskúti Fehér-tónál éjszakázik

2022. november 17. 15:00 | behir

A hazánkon idén ősszel átvonuló darvak jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tónál gyülekeznek a legnagyobb számban. A napokban számuk már elérte a 30 800-at.

A Hortobágy térségében október 29-én 136 ezerrel tetőzött a darvak száma. November 3-án 132 ezerre, majd november 10-én 102 ezerre csökkent a számuk, fokozatosan húzódtak délebbre. Ezzel párhuzamosan egyik dél-alföldi állomáshelyen, a kardoskúti Fehér-tavon október végén 12 000, november 3-án 17 000, az elmúlt napokban pedig már több mint 30 000 példány éjszakázott.

A Hortobágy térségében sok az alkalmas pihenőhely, így az ott gyülekező darvak akár harminc különböző helyen is éjszakázhatnak. A kardoskúti Fehér-tó térségében viszont jelenleg csak erre az egyetlen vizes területre koncentrálódnak. Az itteni rekordot 2015. november 12-én regisztrálták, amikor összesen 38 600 példány húzott be a tóra éjszakázni.

Az első darvak még szeptember elején jelentek meg Kardoskút térségében, s egy kisebb visszaeséstől eltekintve számuk azóta folyamatosan emelkedik. Minden bizonnyal sokan közülük hosszabb ideig is itt időznek, ami azt mutatja, hogy bőven találnak maguknak táplálékot a térségben.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága novemberben minden szombaton szakvezetéses darulesre várja az érdeklődőket a Sóstói Állattartótelep bekötőútja melletti kilátónál (GPS koordináták: É 46°28’43,41’’ K 20°37’25,62’’). Az eddigi alkalmak rendkívül népszerűnek bizonyultak: november 5-én 70, november 12-én pedig már 140 érdeklődő vett részt a programon. A vendégek többsége Csongrád-Csanád és Békés megyéből érkezett, illetve jöttek a fővárosból, sőt még Szerbiából is.  

A program keretében a nemzeti park munkatársai először rövid előadást tartottak a táj történetéről, a madárvonulásról, és a darvakról. A program idejére a kilátó közelébe hajtották az állattartótelepen tartott magyar szürke szarvasmarhákat, cigája és rackajuhokat, így vendégek egészen közelről láthatták ezeket az őshonos háziállatokat. Az est fénypontja természetesen a darvak alkonyatkor kezdődő behúzása volt, amikor a környező gyepeken gyülekező egyedek több százas csapatokban, hangos krúgatással szálltak be a tóra éjszakázni. Itt, a sekély vízben zavartalanul, biztonságban tölthetik az éjszakát. Reggel aztán ismét felszállnak, s a tó 20-30 km-es körzetében keresnek maguknak táplálkozóhelyeket. A nappali órákban kisebb-nagyobb csapatokban láthatjuk őket a szántóföldeken.

Novemberben még két alkalommal, 19-én és 26-án 14.30-tól várják az érdeklődőket darulesre a Lófogó-ér melletti kilátóhoz.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Fotó: kmnp.hu/ Fotó: Palcsek István Szilárd

További programok »

Itthon

Víz világnapi rajzpályázatot hirdetett az Alföldvíz – Kirándulás volt a jutalom

Az Alföldvíz Zrt. a víz világnapja alkalmából a szolgáltatási területén élő óvodásoknak és általános iskolásoknak újra rajzpályázatot hirdetett „Légy te a változás, és tedd jobbá a világot!” címmel. Az alkotásokat március 14-ig lehetett beküldeni, az elbírálás után a díjak kedden délután adták át a szolgáltató békéscsabai központjában.
10:12
FEL