Ma van a vakvezető kutyák világnapja

2020. április 27. 15:24 | behir

Április 27-e a Vakvezető Kutyák Világnapja. Ezek a négylábúak nagyon komoly, felelősségteljes munkát végeznek, és nem alkalmas rá akármelyik kutya. A jelenlegi helyzetben sem állt meg a kutyák kiképzése, hiszen leendő gazdáik várják őket, trenírozásuk így otthoni körülmények között történik.

Vakvezetésre leggyakrabban német juhászkutyát és labrador retrievert alkalmaznak, de használnak keresztezett kutyafajtákat is. Magyarországon elsősorban német juhászkutyákat képeznek ki vakvezetésre, de láthatunk az utcán vak embert vezető dogot, bernáthegyit, újfundlandit és airedale terriert is. A felsorolt kutyafajták közül sokak által legkedveltebb a labrador retriever.

A labrador viszonylag újkeletű kutyafajta: 1820 táján került Angliába. A labradort Angliában arra képezték ki, hogy a lelőtt vagy megsebesített apróvadat elhozzák. Innen származik mellékneve, a retriever (retrieve = elhoz, apportíroz). 

A vakvezető kutya intelligens, hűséges és türelmes kutya. Gyerekszerető, gazdájához híven ragaszkodó. Kitartó, ellenálló szervezetű, jó fizikai felépítésű állat. A labrador retriever korán ér, így kiképzése már 6-8 hónapos korban elkezdhető, 1 éves korában már teljesen kiforrott, felnőtt kutyának számít.

 

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

 

Természetesen nem annyira a fajtatulajdonságokon, mint inkább az egyedi adottságokon és képességeken múlik egy-egy kutya rátermettsége a vakvezetés felelősségteljes munkájára. Ami a fizikai követelményeket illeti, általában azt tartják, hogy a vakvezető kutya legyen eléggé nagy termetű (legalább 50-60 cm marmagasságú), jó felépítésű, erőteljes állat, hiszen sokat kell gyalogolnia. A kiegyensúlyozott vérmérséklet ugyancsak elengedhetetlen követelmény, valamint a vakvezetésre kiszemelt eb legyen megfontolt, engedelmes, fegyelmezett.

A jól képzett vakvezető eb figyelembe veszi azokat az akadályokat, amelyeket például a parkoló kocsik, létrák, csomagok, útépítések jelentenek. Olyan ügyesen képes manőverezni, hogy gazdája nem is tudja, milyen bonyolult helyzetet oldott meg. A tapasztalt állat még arra is ügyel, hogy egyenesen tartsa az útvonalat. Sajátos feladata, hogy megtanujon nem engedelmesekedni, ha úgy véli, az utasítás veszélybe sodorhatja gazdáját. Ezt hívják értelmes engedelenségnek.

 

Életük a járvány idején

A vakvezető kutyák kiképzőinek is át kellett alakítaniuk az életüket a koronavírus miatt és ők is otthon dolgoznak a kutyákkal. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola minden munkatársa otthonról dolgozik, így az 5 kiképző is, akiknél márciusban összesen 15 kutya volt. A képzés általában fél évig tart, a kutyákat pedig várják leendő gazdáik, így a kiképzés nem állhat meg.

A vakvezető kutyák alapvető feladatai közé tartozik, hogy akadályokat kerüljenek, jelezzék a szintkülönbségeket és hogy lépcsőkön közlekedjenek. Ezek gyakorlására a karantén ideje alatt is van lehetőség. 

Sok feladat gyakorlása megoldható egy csendes utcában vagy kertben, de akár a lakásban is. A feladatok során a kiképzők van, hogy olyan helyzetbe hozzák a kutyákat, amiből önállóan kell „megtalálniuk a kiutat". Az ilyen feladatokkal is azokra a valós helyzetekre készítik fel őket, amikkel rendszeresen találkozni fognak munkájuk során.

 

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

 

Ezek mellett sok olyan feladatot szoktak gyakorolni a kutyákkal, amik ugyan nem része a vizsgának, de nagy segítség a mindennapi életben. Ilyen feladatok például a leesett tárgyak megkeresése és a gazdi kézbe adása, a vakvezető hámba történő bebújás, az ülőhelyek megkeresése és megmutatása, szék vagy asztal alá bújás, illetve a szőrápolás vagy állatorvosi vizsgálat során az együttműködő magatartás gyakorlása.

Kiképzőink nagyon figyelnek arra, hogy egészségesek maradjanak, ez a saját érdekük elsősorban, de amiatt is fontos, hogy ne essenek ki a munkából, mert a látássérült igénylőink számítanak a kutyáinkra
– mondta el az Origo-nak Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

A mostani helyzetben az átadó tanfolyamok is szünetelnek, ezen a tanfolyamon tanulja meg a látássérült gazdi a kutya irányítását és a vele való közös munkát. A tanfolyam végén közlekedésbiztonsági vizsgát tesznek, jelenleg ezeket a vizsgákat felfüggesztette a MATESZE (Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület) a járványhelyzet miatt.

Viszont nem maradnak segítség nélkül azok, akiknél ez a tanfolyam még tart, Nyíriné Kovács Mária kiképző az Origónak elmondta, hogy telefonon nyújtanak segítséget és adnak tanácsot az otthon végezhető feladatok gyakorlásában. Ilyen például, hogy az asztal alá bújjanak, ezzel azt gyakorolják, hogy a járműveken, étteremben ne legyenek útban a kutyák, amikor gazdájuk helyet foglalt.

Ezek a kutyák munkakutyák, megszokták, hogy feladataik vannak és nagyon szeretik csinálni őket.
Ezért különböző tanácsokkal látják el őket, hogy milyen feladatokat tudnak otthon gyakorloni kutyáikkal, anélkül, hogy el kéne hagyni a biztonságos otthont.

Attól, hogy a mostani ismereteink szerint a kutyák nem kapják el a koronavírust, és nem is hordozzák azt, a bundájuk még kockázatot jelenthet, mert az nincs kizárva, hogy onnan átvegye magára az ember a vírust. Ezért nagyon fontos, hogy séták után fertőtlenítős kendővel töröljék át a kedvencek szőrét, illetve tappancsaikat szappanos vízzel mossák meg. A mostani időszakban nem ajánlott egymás kutyáját simogatni, a szőrön megtapadó vírus miatt.

 

Forrás: haziallat.hu, origo.hu

 

FEL