Ma kezdődik a karácsonyi böjt a bizánci hagyományú egyházaknál

2019. november 15. 18:26 | Szilágyi Viktória

A karácsonyi böjt november 15-étől december 24-éig tart a bizánci hagyományú egyházakban. A böjt célja nemcsak a testi, hanem a lelki megtisztulás is, annak érdekében, hogy a hívők minél inkább befogadhassák karácsony kegyelmét.

A karácsonyi böjt a többi böjti időszakkal együtt már a IV.-V. században szerepel a Görög Katolikus Egyház gyakorlatában. Van, aki szerint azonban csak a VIII. századtól terjedt el ez a hathetes böjti idő. (Első említése november 14-ei kezdettel egy VIII. századi kopt kalendáriumban található.) E böjt fejlődésének sajátos története van keleten és nyugaton, előbbiben még vita is volt ennek időperiódusáról. 

Többféle elnevezéssel is illetik: a „fülöpi böjt” utal arra, hogy Szent Fülöp apostol ünnepe (nov. 14-e) után kezdődik; másutt „negyven napnak” nevezik, persze jól megkülönböztetve a nagyböjti időtől.

A görögkatolikus böjti fegyelem szerint a hívők közül a böjtöt minden egészséges embernek 7-től 60-éves korig kell tartania. 

Ha nem vigyázunk, az ünnep forgataga – sőt, különösképpen a rá való készülődés zaja és kavalkádja – magával ragad bennünket. Mire elérkezik a szent nap, amikor átélhetnénk, hogy a liturgikus örök jelenben „ma a Szűz a legfelsőbb Lényt szüli”, kifulladunk, mással töltekezünk. - olvasható az ujember.hu oldalán. 

Talán nemcsak a görögkatolikusoknak lenne érdemes ehhez a szellemiséghez tartaniuk magukat, hanem a nem hívő embereknek is, hogy a karácsony békében és szeretetben teljen minden otthonban.

Forrás: nyirgorkat.hu

 

További programok »

FEL