Lituus Rézfúvós Kvintett koncert a Térzene Programban

2020. szeptember 18. 16:00 -
Helyszín: Várkert Gyula

A Lituus Rézfúvós Kvintett ad koncertet szeptember 18-án, pénteken 16 órakor a Várkertben a Térzene Program következő eseményén.

Még diákokként kezdtek együtt muzsikálni a Térzene sorozat pénteki fellépői, a Lituus Rézfúvós Kvintett tagjai. A Debreceni Egyetem Konzervatóriumának egykori hallgatói a főiskolai koncertek után nagyon hamar ismertek lettek a térségben, majd az országban, de népszerűségük és „felnőtté válásuk” nem akadálya, hogy a mai napig állandó résztvevői legyenek az egyetem évenként megrendezésre kerülő, Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának. Az együttes időközben megjelent, Promotion című bemutatkozó albuma jól tükrözi a Lituus zenészeinek sokszínű zenei érdeklődését és remek hangszeres tudását; lemezükön különböző stílusú művek hallhatók a barokk zenétől a kortárs zenéken át a könnyű zenéig.

Az elmúlt 18 évükben persze már nemzetközi sikereket is elértek, hiszen kaptak már meghívást az Egyesült Államokba, Lengyelországba, Hollandiába, Németországba és Kínába is.

Az együttes nevét egy etruszk eredetű tölcséres fúvókájú hangszer adja, amely egy hosszú, egyenes, hengeres csőből áll, amihez a végén visszahajló tölcsér csatlakozik. Az ábrázolások alapján nagyjából egy méteresre tehető lituus hangképző nyílások, szelepek nélküli hangszer, natúrtrombita, tehát csak a cső természetes rezonanciáinak megfelelő hangmagasságokat lehet vele előállítani. (Ugyanígy nevezték egyébként a római madárjósok, az augurok görbe botját is, melyet a jósláskor használtak.)

A Lituus Rézfúvós Kvintett szeptember 18-i koncertje 16 órakor kezdődik a gyulai vár tövében, a Rondella mellett. A péntek délutáni programon a részvétel díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL