Látványos képeken a Sarkad térségi gázkitermelés

2023. február 16. 11:47 | behir.hu

Hétfőn állt üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen. Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődött a második kút fúrása is.

Ahogy azt a behir.hu-n is megírtuk, hétfőn elindult a kitermelés a Sarkad térségében taláható nyékpusztai gázmezőn.

Forrás: FB/Magyarország Kormánya

 

Bár a gázfogyasztás tavaly az energiaválság hatására 17 százalékkal csökkent, Magyarország kitettsége e téren még mindig magas. Az Energiaügyi Minisztérium a hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezi növelni.

Forrás: FB/Magyarország Kormánya

 

– A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a geotermikus energia, ám az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz rá. A kormány az ellátás biztonsága és a rezsicsökkentés védelme érdekében a hazai igények folyamatosan növekvő részét fedezné belföldön elérhető forrásokból. A most megkezdődő kitermelés így hasznosan szolgálja a stratégiai célok elérését – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A kép forrása: FB/Magyarország Kormánya

Forrás: FB/Magyarország Kormánya

Forrás: Energiaügyi Minisztérum/Magyarország Kormánya

További programok »

Gazdaság

Átadták a szabadkígyósi majorság turisztikai kiállítóterét

Félmilliárd forintos uniós támogatásból épült tovább a Wenckheim-kerékpárút és egészültek ki a szabadkígyósi kastély turisztikai attrakciói. A teljes projekt szerdán zárult le a postamúzeum és a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállítótér átadásával.
2023. szeptember 28. 14:38
FEL