Lassan nem marad jég a sarkvidékeken

2017 volt a második legmelegebb év a Földön a globális hőmérsékleti adatok gyűjtése, azaz 1880 óta – derül ki a NASA legfrissebb elemzéséből. Az adatok rangsorában az első öt helyen mind 2010 utáni évek szerepelnek.

A legforróbb év 2016 volt, ám tavaly elmaradt az El Niño nevű természetes éghajlati jelenség, amikor a Csendes-óceánon a szokottnál is erősebb felmelegedés történik az Egyenlítő vidékén. A jelenség globális időjárásra tett hatását leszámítva viszont már 2017 volt a valaha mért legmelegebb év.

El Niño hatását nem csak az Egyenlítőnél élők érezhetik, az egész bolygón melegebb lesz miatta a hőmérséklet. (Forrás: NASA)

Az űrkutatási hivatal megállapította, hogy a bolygó átlaghőmérséklete több mint 1 Celsius fokot emelkedett a legutolsó évszázad alatt, amit nagyrészt a megnövekedett szén-dioxid és más, mesterséges tevékenységek által a légkörbe kibocsátott, üvegház-hatású gázok okoztak.

1880 óta állnak rendelkezésre globális hőmérsékleti adatok. A görbe az 1980 és 2015 közötti éves átlaghőmérséklettől való eltérést mutatja (Forrás: NASA)
A sárga, narancs és vörös területek hőmérséklete meghaladja a korábbi időszak átlagát. (Forrás: NASA)

A melegedési folyamat a sarkvidékeken a legerősebb, ahol tavaly tovább csökkent a jégsapka. Az adatokat 6300 időjárásjelző állomás, valamint különböző űreszközök méréseiből nyerték, amellyel a klímaváltozás hatásaira, és bolygónk védelmére hívják fel a világ figyelmét.

Tavaly így olvadt el nyár végére az Északi sarki jégsapka. Egyre kevesebb hely marad a jegesmedvéknek (Forrás: NASA)
Megosztás:

Címke: , , , , , ,