Kutyabarát nap: a felelős állattartásra hívták fel a figyelmet

2019. szeptember 29. 17:18 | behir

A békéscsabai székhelyű Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány egy új kezdeményezést indított útjára, amelynek első állomása a vasárnap délutáni kutyabarát nap volt Békéscsabán, kutyás felvonulással és közösségi programokkal.

A Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány a programjával a felelős állattartásra hívta fel a figyelmet. A rendezvényen olyan, kutyákkal foglalkozó békéscsabai szervezeteket, szakembereket, önkénteseket ismerhettek meg a résztvevők, akiktől tanulni, kérdezni lehetett.

Ahogy megfogalmazták: a kutyatartásban élen járunk, viszont a megfelelő gondoskodást még tanulnunk kell. Reprezentatív felmérések alapján a magyar lakosság 36 %-a tart otthon legalább egy kutyát, ami számszerűsítve annyit jelent, hogy közel hárommillió gazdis kutya él Magyarországon. Emellett sajnos a kóbor kutyák száma is nagyon magas, évente több mint százezer kutya kerül utcára. Békéscsabán sem jobb a helyzet, az utolsó, 2017-es ebösszeírás során a 29 303 háztartásból csupán 2 866 kutyát jelentettek be hivatalosan.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

Fontos lenne az emberekben tudatosítani, hogy a kutya is egy élőlény egyedi szükségletekkel, igényekkel, akivel foglalkoznunk kell, akire időt kell szánnunk. A kutyák többsége genetikailag munkakutya, tehát igényli, hogy foglalkozzanak vele, fárasszák le. A legtöbb problémás kutya viselkedése pontosan ebből adódik, és ez a leggyakoribb ok, ami miatt megválnak tőle. Holott kisebb belefektetett munkával könnyen lehetne a helyzetet orvosolni. Az állatvédelem az emberről is szól, rólunk: önismeret, konfliktuskezelés, együttműködés, közösség, tudás, szemlélet, akarat.

Országszerte egyre több városban foglalkoznak az ebtartással kapcsolatban felmerülő problémákkal és a felelős állattartással. A nagyvárosok közül Szeged, Eger, Pécs és Szombathely megkapta a kutyabarát címet, a kutyafuttatók száma pedig egyre magasabb.  Kutyafuttatót fenntartó városok a teljesség igénye nélkül: Budapest, Budaörs, Keszthely, Sopron, Nyíregyháza, Szombathely, Balatonlelle, Szeged, Eger, Pécs, Orosháza, Kaposvár, Szekszárd, Kőszeg, Salgótarján, Tatabánya, Székesfehérvár, Tata, Győr, Tiszaújváros, Zalaegerszeg, Debrecen, Vecsés, Budakeszi, Paks.

Hamarosan Békéscsaba is beáll a kutyafuttatós városok sorába, a képviselő-testület döntése alapján Jaminában, az Erzsébet-lakóparknál, a repülőhíd tövénél; valamint a Lencsési-lakótelepen, a Fövenyes utca elején lévő fecskeház mögött területen valósul meg a beruházás.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

Kutyabarát mentorprogram

 

A Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány és a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület a "Célzott prevenciós programok a szenvedélybetegségek megelőzése érdekében Békés megyében" című pályázat keretében „Kutyabarát mentorprogramot” indít.

A fiatalok magatartási, beilleszkedési és kapcsolati problémáinak kezelését segítő programjuk egyfajta „ember- és kutyaterápiás” projektkísérlet, amelynek elemei építenek eddigi mentálhigiénés, közösségfejlesztő, ifjúságsegítő, önkéntes, közösségi tapasztalataikra. Ezeket felhasználva keresnek egy új irányt, amellyel reagálhatnak egy mindennapi élethelyzetre, és tehetnek a magunk módján az emberekért és az állatokért.

Az alapítvány szervezésében 10 hónapon át 10 középiskolás fiatallal és a mentorált kutyákkal, gazdákkal mentálhigiénés szakember, ifjúságsegítő és kutyakiképző szakember találkozik, közösen szervezett közösségi, önkéntes programokon. Céljuk a fejlődés, szemléletformálás, közösségépítés.

Galéria

 

 

További programok »

Itthon

Több mint 4,6 millió forint értékű fejlesztés a békési tűzoltóknál

Békésen a szoros együttműködésben szolgáló Békési Önkormányzati Tűzoltóság, valamint a Hencz Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület tevékeny és igencsak eredményes évet tudhat maga mögött. A békési tűzoltóknál több mint 4,6 millió forintos fejlesztés történt, az eszközök megérkeztek a rendeltetési helyükre.
13:20
FEL