Mára tradíció, hogy az érdeklődők a Szent István Napon kóstolhatják meg először Magyarország Tortáját. A Magyar Cukrász Ipartestület immár tizennyolcadik alkalommal hirdette meg e rangos versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk tiszteletére. A versenyszervezőknek ezúttal is kiemelt céljuk volt, hogy a megmérettetésre benevezett alkotásokban a modern, egészséges alapanyagok találkozzanak a gazdag magyar cukrászati hagyományból ismert összetevőkkel. Emellett a pályázati feltételek között szerepelt az is, hogy a versenytorták legalább negyven százalékban tartalmazzanak felverteket vagy más tésztarétegeket.
Az idei díjnyertes alkotás, a Kovács Alfréd váci cukrász által megálmodott Mákvirág torta rendelkezik mindezekkel a sajátosságokkal, hiszen olyan hagyományosan magyar összetevők találkoznak benne, mint a mák, a feketeribizli és a mandula.
A cukrász elmondása szerint a Mákvirág tortában a mákos tészta emléke ötvöződik a kertben leszakított fekete ribizlit és friss süteményt kínáló nagymamája emlékezetével. Alkotása egy ízig-vérig mesebeli torta, melyben gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak: a fehércsokoládé-krém lágy textúrája mellett ott szalad a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes-mákos piskóták és a feketeszezámmag-grillázs ropogós élménye is.
Forrás: Lounge Communication