Kucsmagomba: bárhol szedheti, de ezekre figyeljen!

2019. április 21. 11:21 | behir

A kucsmagomba a süveg (kucsmagombáknál nem kalap van) báránybőr kucsmára emlékeztető kinézetéről kapta a nevét - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A süveg gyűrött vagy méhsejtszerű, az üreges tönkkel részben vagy egészben összenőtt. Ha valaki nem biztos magában, akár piacról is beszerezheti, hiszen ott gyűjtött gombát árulni csak előzetes szakellenőri minősítés után és folyamatos felügyelet mellett szabad. Mindemellett – a biztonság kedvéért – vásárláskor ellenőrizzük a gomba mellé kötelezően kihelyezett szakellenőri igazolást.

Leggyakrabban talán a cseh kucsmagombával lehet találkozni, ami már márciustól terem lomberdőkben, nyarasokban. Áprilisban jelenik meg bokros, erdős élőhelyén az „igazi”, az ízletes kucsmagomba, valamint a hegyes kucsmagomba, amelyek sajnos kevésbé gyakoriak, viszont finomabb ízűek. A felületes szemlélő a kucsmagombát könnyen összetévesztheti a szintén április-májusban megjelenő, mérgező papsapkagomba fajokkal, ezért a gyűjtött gombát mindig meg kell nézetni gomba-szakellenőrrel. A kucsmagomba sokféleképpen elkészíthető, ügyeljünk azonban arra, hogy alaposan - minimum 20 perc - süssük vagy főzzük meg, mert nyersen fogyasztva gyomorpanaszokat okozhat.

Forrás: agrarszektor.hu

FEL