Közgyűlés: Koronavírus miatti intézkedések léptek életbe Békéscsabán is

2020. március 13. 10:49 | Varga Diána

Milyen lépéseket tett a csabai önkormányzat a koronavírus-járvány megfékezése kapcsán? Többek közt erről szólt a pénteki, soron kívüli közgyűlés Békéscsabán.

A kormány különleges jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett március 11-én, melynek betartását azonnal megkezdte a békéscsabai önkormányzat – közölte a város polgármestere, Szarvas Péter, aki az ülés elején az életbe lépett protokollról tájékoztatott. Jelezte, hogy folyamatosan tájékoztatják az önkormányzati fenntartású intézmények vezetőit az aktuális eljárásrendről, a legutóbbi vezetői értekezleten – a helyzet ismeretében – úgy döntöttek, lemondják a március 15-ei, békéscsabai ünnepséget.

Mint mondta, jelen ismereteik szerint két személy esetében állt fenn a fertőzöttség gyanúja Békés megyében, esetükben negatív lett az eredmény, míg további egy személynél még jelenleg is folynak a vizsgálatok. Gyulán, az infektológiai osztályon van olyan elkülönített helyiség a megyében, ahol a protokoll szerint a gyanús eseteket vizsgálják.

 

Az előadások elmaradnak, a piac és a fürdő egyelőre nyitva marad

A városvezető kiemelte, hogy a kormány egycsatornás kommunikációról rendelkezett, vagyis hogy a tájékoztatás legyen egyértelmű, félreértelmezhetetlen, ezen felül az önkormányzatot érintő kérdésekben a polgármester tájékoztatja a médiát, illetve a közvéleményt a közeljövőben.

Szarvas Péter arról is beszélt, hogy a csabai piaccsarnok, a fürdő, a CsabaPark nyitvatartása a szokásos rendben zajlik, míg a rendezvények megtartását a kormányrendeletnek megfelelően kezelik. Utóbbi jelenleg elsősorban a kulturális intézmények (Jókai színház, Csabagyöngye) programjait érinti.

A polgármester szerint Csabán a közélet nyugodt, a városlakók is azok, reméli, hogy az óvintézkedések hatásosak lesznek, és nemcsak az országban, hanem a megyében és a városban is el lehet kerülni a vírus fokozódását. Mint mondta, mindenki abban érdekelt, hogy a nyugalom fennmaradjon, ezért kérte a képviselőket, hogy ennek jegyében tájékoztassák majd a hozzájuk fordulókat.

 
Fel kell készülni az egyedül élő idősek ellátására

Miklós Attila (MSZP) megjegyezte, hogy azt a felelősségteljes hozzáállást várja el az önkormányzattól, amelyet eddig tanúsított ebben a helyzetben. Mint mondta, sok intézkedést vezettek be, ugyanakkor véleménye szerint érdemes lenne megnézni, mit tudnak tenni a békéscsabai vállalkozásokért, illetve a Békéscsabán élő, egyedülálló idősekért, akikről gondoskodni kell. Éppen ezért kezdeményezte szakembergárda toborzását, bizottság felállítását.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) is egyetértett abban, hogy a legveszélyeztetettebbek az idősek, hozzáfűzve, hogy a házi segítségnyújtás működik, de mint mondta, a megfelelő figyelmet erősíteni kell. Jelezte azt is, hogy az intézmények költségvetését is érintik az óvintézkedések, emiatt lehetnek többletköltségek, amelyeket az intézményvezetők összesítenek majd. A városvezető rámutatott, hogy az önkormányzat idei költségvetésében 60 millió forint a tartalék, ezt alacsonynak tartja, ezért javaslatot tesz majd arra, hogy olyan tartalékot hozzanak létre, amely ezekre a kiadásokra fordítható.

Miklós Attila (MSZP) szerint ezek a költségek más településeket is érintenek majd, saját forrásból nem tudják finanszírozni, ezért azt javasolat,  ha lehet, kérjenek pénzt a kormánytól erre a célra.

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a szükséges és arányos mértékben felmerülő költségvetési problémák miatt felmerülő költségeket – legyen szó turizmusról, mezőgazdaságról vagy más területről – a kormányzatnak kötelessége kompenzálni, így adott esetben ez az önkormányzat működését is segíti majd.

Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP) arról tájékoztatott, hogy képviselői kezdeményezésre kívánta összehívni a családügyi és népjóléti bizottságot. Meghívott vendégeik lettek volna az ÁNTSZ, a Békés Megyei Központi Kórház képviselői is, ám ők – elfoglaltságukra hivatkozva – nem kívántak részt venni az ülésen. A képviselő ezért – és a soron kívüli közgyűlés miatt – nem látta tovább indokoltnak az ülés megtartását. Kérte ugyanakkor, hogy a pénteki tanácskozáson megjelent mentőszolgálati munkatársak kapjanak szót.

 

Nem maradnak el az esküvők és a fogadóórák, de figyelnek a létszámra

Fülöp Csaba (MSZP) az önkormányzati dolgozók utazásainak korlátozásáról és a fogadóórák megtartásáról kérdezett.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) szerint számolni kell azzal, hogy 100 főt nem érheti el sem a közgyűléseken résztvevők száma, sem a fogadóórákra egyszerre érkezők létszáma.

Bacsa Vendel hangsúlyozta, hogy a hivatalban is megtették az óvintézkedéseket, a dolgozók tájékoztatása is megtörtént, különös tekintettel a személyes higiénére; az ügyfélfogadás tekintetében elvárás, hogy az legyen minél zökkenőmenteseb; péntektől, de legkésőbb hétfőtől plusz biztonsági őr áll szolgálatba a Szabadság téri épületben, aki az ügyfélforgalmat szabályozza, a nagyobb tumultusnál felhívja a figyelmet a kockázatokra, szükség esetén papírzsepkendőt biztosít, elmondja, hol lehet kézfertőtlenítőt találni, biztosítja a szellőztetést.

A jegyző kiemelte, hogy annak az önkormányzati dolgozónak, aki tüneteket tapasztal magán, azt jeleznie kell, hazaküldik, majd az érintettnek otthonról kell felhívnia háziorvosát. Ezen felül a jegyzőnek írásban kell jelezni a külföldi utazás szándékát, amelyet felülvizsgál. A hivatali rendezvények biztonságát is próbálják szavatolni, így a díszteremben megtartott házasságkötések esetében figyelnek arra, hogy a rendezvény ne haladja meg a 100 főt. Megjegyezte, mondtak már le ceremóniát azért, mert a vőlegény Észak-Olaszországból tért haza.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) rámutatott, hogy van felsőfokú oktatási intézmény Csabán is; a Gál Ferenc Főiskola rektorától írásban kapott értesítést arról, hogy a jogszabályoknak megfelelően jártak el, vagyis ott életbe lépett a látogatási tilalom.

Juhász István (Hajrá Békéscsaba) a frakció nevében kijelentette, hogy a városvezetés határozott és tudatos intézkedéseket tett eddig, ezen felül a csabaiaktól a következő hetekben felelős magatartást várnak el, amelynek fegyelmezett eljárással kell párosulnia. Véleménye szerint ez az önkormányzat részéről biztosított, a cselekvési terv a polgárok egészségének biztosítására szolgál. A frakcióvezető is úgy látja, hogy az idősek betegellátásában az önkormányzatnak segítséget kell nyújtania, ugyanakkor megjegyezte, egyre több olyan kisvállalkozóval találkozik, aki aggódik, hogyan tudja folytatni tevékenységét. Mint mondta, az elmaradó bevételek miatt az iparűzési adó is csökkenhet, ezért azt kérte, vizsgálják meg, mi történne akkor, ha mégsem folyna be annyi helyi adó, amennyit a költségvetésben idénre terveztek.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) szerint 100 fős teremnél inkább 50 főt érdemes beengedni, a teltházas rendezvényeket pedig érdemes lenne kerülni. Mint mondta, ez a látogatók egymás közti távolságtartása miatt fontos, nem az a fontos, hogy hányan tartózkodnak egy légtérben. Azt kérte a rendezvényszervezőktől, hogy ne a szöveget értelmezzék szó szerint, hanem a realitást vegyék alapul.

 
A mentőszolgálat felkészült

Kárász László Békés megyei vezető mentőtiszt jelezte, hogy az Országos Mentőszolgálat a lehetőségekhez képest felkészült a járványra mind országos, mind megyei szinten. Mint mondta, lassítani a járványt csak az eljárásrendet rendkívül szigorúan betartva lehet, ezt minden bajtársuktól meg is követeik. A bejövő hívásoknál figyelembe kell venniük a kérdezési protokollokat. A COVID19-es betegség tünetei nem specifikusak, vagyis nem kifejezetten erre a betegségre jellemzőek. A protokollokat már kidolgozták, akár orvos, akár beteg keresi meg őket, ezek alapján döntik el, hogy milyen szintű ellátást igényel a beteg, legyen szó háziorvosi ellátásról, tanácsadásról, mentőszolgálati segítségnyújtásról vagy akut beavatkozásról.

A vezető mentőtiszt kiemelte, hogy két hete specifikus mentőautót állított szolgálatba, melynek személyzete egy olyan mentőtechnikus, aki gépkocsivezetői és ápolói végzettséggel rendelkezik, – ők szállítják azokat, akiknél fennáll a koronavírusgyanú, de stabil állapotban vannak. A fertőzött országok száma nőtt, Németországban is kialakult egy gócpont, a fokozott kockázatú országok száma pedig négyre nőtt, erre is rákérdeznek a bejelentéseknél.

Egyéni védőeszközökkel megfelelő számban állnak rendelkezésre, jó minőségű, magas védettséget jelentenek, magas a fertőtlenítési protokoll az autókban, folyamatosan frissítik az eljárásrendeket, kapcsolatot tartanak a háziorvosi szolgálatokkal, az ügyeletekkel is. Több beteget szállítottak már a gyulai infektológiára, várják a további lépéseket. Hozzátette: biztosítják az ellátás folyamatosságát, a dolgozók riasztási lánca élesítve van.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) szerint is a legfontosabb a fegyelmezettség, kérte a nyugalom megőrzését is. Mint mondta, sok az álhír, a szóbeszéd, és beindult a felvásárlási láz, ám megjegyezte ezzel nem előzhető meg a vírusfertőzés kialakulása, a kézmosással viszont igen. Hozzátette: az, hogy valaki lázas és köhög, nem jelenti azt, hogy koronavírussal fertőzött, de ha érintkezik olyannal, aki volt fertőzött területen, akkor ne menjen a rendelőbe, hanem hívja háziorvosát vagy a mentőszolgálatot, aki majd elrendelheti a további intézkedéseket.

Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) szintén a vállalkozásokra hívta fel a figyelmet, mindenhol, ahol járt, tettek valamiféle intézkedést, javasolta, más is tegyen így.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) a frakció nevében köszönte meg, hogy foglalkoznak a témával közgyűlési szinten. Úgy gondolja, hogy széleskörű a tájékoztatás, ugyanakkor kérte, hogy minél több médiumban jelenjenek meg a tájékoztatások.

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) felhívta a figyelmet a központi tájékoztató oldalra, amely nem csak a médiumok, de a lakosság számára is elérhető. Jelezte, az állam elsődleges felelőssége az intézkedések meghozatala, ugyanakkor önkormányzati szinten speciális megoldásokat lehet hozni, ilyen például, hogy távmunka bevezetésére bíztatnak, korlátozzák a külföldi utazásokat és a rendezvényekre belépők számát.

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
16:47
FEL