Koronavírus: Mit tehetünk a megelőzésért?

2020. január 30. 10:35 | behir

A Kína hatodik legnépesebb városából, a 10 millió fős Vuhanból indult koronavírus főként Kínában okoz megbetegedéseket, de a világ egyre több országában bukkan fel. A tüdőgyulladással járó betegségben a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en hunytak el.

A koronavírus terjedéséről tartott vitát az Európai Parlament szerdán Brüsszelben. Nikolina Brnac, az Európai Tanácsot képviselő horvát politikus elmondta, hogy az EU nagyon komoly veszi a SARS-hoz genetikailag hasonló új vírust.

A vírus nagyon veszélyes, a halálozási ráta három százalék, lappangási ideje pedig hosszabb, mint a SARS-é - közölte.

Stella Kyriakides, az unió egészségügyért felelős biztosa elmondta, hogy a helyzet nagyon gyorsan változik, és ennek súlyos közegészségügyi következményei lesznek.

 "Készek vagyunk támogatni a tagállamokat, és arra, hogy erőteljes és összehangolt választ adjunk a problémára az unión kívül és belül is. Az EU betegségmegelőzési központjával szoros kapcsolatban vagyunk, a tagállami erőfeszítéseket központilag is támogatjuk" - mondta Stella Kyriakides.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője kiemelten fontosnak nevezte, hogy a tagállamok naprakész és pontos információkkal rendelkezzenek, és folyamatosan figyeljék az Egészségügyi Világszervezet és az uniós szakügynökségek ajánlásait, saját döntéseket pedig azoknak megfelelően hozzák meg.

"Légikikötőink Európa kapuját jelentik, ezért kiemelten fontos, hogy egy esetleges hatósági intézkedés elrendelése esetén rendelkezzenek a fertőtlenítéshez szükséges eszközökkel és felszereléssel" - mondta.

Tóth Edina arra kérte az Európai Bizottságot, hogy nyújtson megfelelő pénzügyi és technikai támogatást az EU tagállamainak. 

 

Mit tehetünk mi magunk, hogy megelőzzük a bajt? 


Mivel az influenzához hasonlóan egy cseppfertőzéssel terjedő betegséggel van dolgunk, a gyakori kézmosással, arcunk érintésének kerülésével és szájmaszk viselésével könnyen elkerülhetjük. Ez az oktatóvideó megmutatja, milyen is az alapos kézmosás:

 

 

A WHO magyar nyelvű Facebook-oldalán az alábbi ajánlásokat tette közzé a megelőzést illetően.

 

FEL