Környezeti jövőkép: változik-e az éghajlat?

2019. február 5. 06:59 | Szendi Rita

Vizes élőhelyek védelme, víz gazdálkodás és vizek hasznosítása. Ez csak néhány fontos és sarkalatos pontja volt azoknak az előadásoknak amiket ma tartottak a szakma leghozzáértőbb képviselői a Vizes Élőhelyek Világnapján a Körösvölgyi Látogatóközpontban és Állatparkban.

A szeles idő ellenére fürdőznek és sétálgatnak a szarvasi állatpark vízimadarai. Egy lekerített vizes élőhelyet is kialakítottak a Kárpát-medencében élő madár fajoknak. A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából tartott rendezvényen az állatok és azok természetes élőhelyének védelme is fontos téma volt.

– Ezek a lassan nyár végére kiszáradó természetes vizeink, mocsaraink is megfelelő körülményeket tudjanak biztosítani azoknak a különleges élőlényeknek- hogyha csak arra gondolok, a nyári lúdon keresztül a vörös kócsagon át a kanalas gémig- amelybe Magyarországnak is komoly felelőssége van, hogy ezek a különleges madárfajok, állatfajok megtalálják a saját élőhelyüket – fejtette ki a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Dr. Tirják László.

A vizes élőhelyek átalakításának, pusztulásának felgyorsuló üteme eredményezett egy a nemzetközi összefogást, amelyet a Ramsari Egyezményben fogalmaztak meg. Magyarországon eddig huszonkilenc vizes élőhelyet jelölt a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékére.

– Mintegy 36 milliárd forintot költünk el a Környezet és Energiahatékonysági operatív Programból a tíz nemzeti park igazgatóság területén az élőhelyek rekonstrukciójára. Akkor ez egy számunkra legalábbis kiemelkedő eredmény. A 36 milliárd forintból kilencvenkét darab projektet valósítottak meg az igazgatóságok. És mintegy százezer hektáron fog javulni a természeti környezetünk állapota – mondta el a Környezetügyért Felelős Államtitkárság környezetügyért felelős államtitkára,  Dr. Rácz András.

Ezek a területek a gazdag élővilág megőrzése mellett, az éghajlat változásának mérséklésében is komoly szerepet játszanak.

További programok »

FEL