Korai kikelet a Csanádi pusztákon

2019. február 26. 07:29 | behir

Bár tart a tél, de a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén a táj és a madármozgások már tavaszi képet mutatnak.

Február közepén a Csanádi pusztákon a hőmérő higanyszála a legmelegebb órákban már 16-17 Celsius-fokot mutatott. Ez azzal jár, hogy az állatvilág mozgása is tavaszi formákat ölt. A hó- és fagymentes tájban olyan állapotokat lehetett látni, amelyek normál esetben március második felére jellemzőek.
 
Mozgásba lendült a rovarvilág: megjelentek a farkaspókok, legyek, poszméhek és kullancsok. Az anya poszméhek lassan hozzákezdenek a családalapításhoz. A mezei nyulaknál elindult a párzás.
 
A legszembetűnőbb változások a madárvilágban zajlanak. Sok olyan madárfaj megjelent már, amelyek általában csak jóval később kezdik meg a tavaszi vonulást észak felé. Az aszályos ősz miatt most egyáltalán nincsenek gyepi vizek, csupán a térség néhány szikes taván van vízborítás, így a vízimadarak elsősorban itt összpontosulnak. Napról-napra növekszik a darvak, nagy lilikek és récefélék száma. A parti madarak (bíbicek, pajzsoscankók, arany lilék) csapatai is egyre népesebbek. A korai madármozgások akkor jelenthetnek aggodalomra okot, ha egyik napról a másikra, hirtelen jelentős lehűlés következik be.
 
A növényvilág is ébredezik: virágzik a gyermekláncfű, sőt a volgamenti hérics első példányai is kibontották már szirmaikat.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 

További programok »

Itthon

Téli madáretetés helyesen

Az elmúlt évszázadban kialakult gyakorlat szerint a madáretetés a fagyos, havas, ónos esős időszak, tehát a késő ősztől kora tavaszig tartó hónapok madárvédelmi tevékenysége. Hazánkban szerencsére nincs szükség az egész éves etetés gyakorlatának bevezetésére, ezért a költési időszak márciusi kezdetével fejezzük be a kert madarainak etetését. Ennek nemcsak elvi, de madárvédelmi oka is van.
08:21
FEL