Kismesterségek mutatkoznak be a vésztői kiállításon

2018. május 7. 17:05 | Szendi Rita

Országszerte több száz művész és település csatlakozott a Közösségek Hete programsorozathoz, többek között a békés megyei Vésztő városa is. A szervezők ezúttal is kiállítással csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Nem mindennapi kiállításnak lehetnek tanúi az érdeklődők Vésztőn, ahol a Közösségek Hete programsorozat részeként iparosokat, köztük népművészeket, papírfonót, fafaragót, vésnököt, kézműveseket és keramikusokat kértek a szervezők arra, hogy mutassák be alkotásaikat.

– Tavaly is megtartottuk ezt a kiállítást, habár akkor inkább csak a belső kör mutatkozott be. Idén kiterjesztettük a felhívást a város többi alkotójára, mivel az előző évben inkább amatőr kiállítást rendeztünk. Ezúttal csatlakoztak hozzánk a gyakorlottabbak is, jelenleg 14 kiállító alkotásait lehet megtekinteni – fogalmazott a behir.hu kérdésére a VÉTE Ifjúsági Társaság képviselője, Kéri Péter.

Az egyik kiállító, Pataki Zoltán elárulta, hogy leginkább kőfaragással foglalkozik, ezen belül gravírozással. Mint mondta, ez olyan, mint a kőtetoválás. A kövekből különböző tárgyakat készít, ezekből hozott magával egy válogatást.

A program célja, a hagyomány őrzése és ápolása mellett az, hogy a kismesterségeket újra a köztudatba hozzák.

– Nagyon sok szabadidőmet szentelem annak, hogy gyerekeknek adjam tovább a kismesterségeket. Mindezt a vésztői Kiss Bálint Református Iskolában szakkör keretében, 70 diáknak. Ez az iskola majdnem egyharmada, ami azt hiszem, hogy sokat elmond – fejtette ki egy másik kiállító, Varga Gizella.

Az országos sorozatnak köszönhetően  az érdeklődők egész héten megtekinthetik a művészek által készített alkotásokat a Sinka István Művelődési Központban.

 

 

FEL