Kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozhat, ha dísztököt eszünk

2021. október 25. 14:41 | behir.hu

Ősszel a különböző tökfajták sorra megjelennek az boltok polcain és a piacokon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezért arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy győződjenek meg arról, hogy a felhasználásnak megfelelő tökfélét választanak, hiszen a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.

– A díszítésre használt tökök sok esetben mérgező vegyületeket tartalmaznak, ezért már kis mennyiségben is tüneteket okozhat a fogyasztásuk – derül ki a portál tájékoztatásából. Mint írják,  a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől.

Fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.

A Nébih felhívása most nemcsak azért aktuális, mert megérkezett a tökszezon, hanem azért is mert évről évre emelkedő tendenciát mutat a tökfélék okozta ételmérgezések száma, Elemzésük során az elmúlt öt évben 353 esetet tudtak beazonosítani, de több EU tagállam is hasonló esetekről számolt be. A megbetegedéseket csaknem 40%-ban boltban vásárolt, míg 60%-ban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloween-hoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek.

A portál közlése szerint a dísztökök toxikus vegyületeket, kukurbitacinokat tartalmaznak, melyek rendkívül keserűek, valamint hőkezeléssel sem veszítik el hatásukat, és fogyasztásuk már kis néhány falat esetében is komoly, kellemetlen tüneteket okoz gyomorgörcs, hányás, hasmenés, vagy akár kiszáradás formájában.

A Nébih a vásárlók egészségének megóvása érdekében több megelőző intézkedést javasol. Egyrészről az áruházakban el kell különíteni az ehető tökféléket a dísztököktől, másfelől a nem ehető fajták esetében egyértelműen jelölni kell a vásárlók számára, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan. Hozzátették ugyanakkor, hogy fontos a felelős vásárlói magatartás is, hiszen a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben érdemes meggyőződniük.

További programok »

FEL