Kis karácsony, kis karácsony

2016. december 25. 06:46 | Laczkó Viktória

A békéscsabai hajléktalanszálló lakói is készültek karácsonyra, a Gyár utcai épületben élő 17 ellátott feldíszítette a közös lakótereket, közös sütéssel-főzéssel és énekléssel töltötték a szentestét. Az ünnepek alatt azon fedél nélkül élők is betértek az intézmény falai közé, akik általában nem szokták igénybe venni az átmeneti szállás nyújtotta szolgáltatást.

Összesen 17 kliens lakik a békéscsabai hajléktalanszállón, akik közösen díszítették fel a lakótereket. A fedél nélkül élők az év végén beérkezett adományok segítségével tudtak készülődni az ünnepekre - mondta el Hild-Balogh Barbara, a Hajléktalanok átmeneti szállása szakmai egységvezetője.

- Szenteste a női lakók süteményeket sütnek, a férfiak közösen főznek, a lányok karácsonyi dalokat is szoktak énekelni. Számos ajándékot, adományt szoktunk kapni ebben az időszakban, és az adományosztásról megmaradt ételeket is elhozzák számunkra. 

A jaminai városrészben található intézményén a krízisidőszakban esténként is nyitva áll a rászorultak előtt.

Varga Éva, Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezető elmondta a lehetőség ellenére sokan töltik utcán a téli időszakot, rájuk folyamatosan figyelnek a szociális munkások. Karácsonykor azonban még azok is betérnek a szállóra, akik egyébként nem szoktak.

- Akik az utcán élnek és egyébként nem jönnének be éjszakára, csak ha már nagyon-nagyon hideg van, a karácsonyt és az új évet mindig bent töltik, hiszen ezek az ünnepek mindig a családról, a szeretetről, az összetartozásról szólnak és ilyenkor az utcán élők is bent vannak a hajléktalanszállón - fogalmazott Varga

Vannak olyan régóta adakozók, akik kifejezetten szenteste látogatják meg a szállót - folytatta. Meleg étellel, kaláccsal érkeznek és ezzel szeretetet és törődést hoznak a házba.

A szállón élőknek tartós élelmiszerekre és meleg ruhákra van szükségük, amennyiben adományozni szeretne IDE viheti el a felajánlásra szánt élelmiszert, vagy ruhát. 

További programok »

FEL