Kihallgatták a mentőautó sofőrjét, aki kerékpárost ütött el

Gyanúsítottként hallgatták ki a békéscsabai férfit.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki azt a 40 éves békéscsabai férfit, aki egy mentőautó sofőrjeként tavaly novemberben zebrán gázolt halálra egy 16 éves lányt.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2016. november 22-én 07 órakor kezdte meg szolgálatát az Országos Mentőszolgálat békéscsabai mentőállomásán gépkocsivezetőként. 14 óra 37 perckor mellkasi fájdalom, tachikardia jelzéssel érkezett bejelentés miatt kezdte meg a mentőegység a kivonulást. A gyanúsított által vezetett mentőautó megkülönböztető hang- és fényjelzéssel közlekedett Békéscsaba lakott területén, amelynek során a Bartók Béla út – Petőfi utca – Szemere utca kereszteződésében a forgalomirányító fényjelző készülék piros jelzésén történő áthaladása során 14 óra 40 perckor elütötte a mentőautónak jobbról, a Petőfi utca felől, a kijelölt gyalogos átkelőhely mellett kb. 1 méter távolságra a zöld jelzésen a Szemere utca irányába kerékpárján fenn ülve közlekedő fiatalkorú sértettet. A mentőautó ütközés előtti haladási sebessége 87-89 km/h volt.

Az ütközés következtében a sértett olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően, az esti órákban elhalálozott.

A KRESZ 49. § (2) bekezdése szerint a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője – a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve – a közúti jelzéseket, továbbá a 24-43. §-okban foglalt rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan tovább haladást lehetővé tette.

A gyanúsított az előbbi jogszabályi rendelkezést megszegve a tőle elvárható körültekintést és figyelmet elmulasztotta akkor, amikor nem győződött meg arról, hogy a mentőgépjármű részére a gyalogos-átkelőhelyen zöld jelzés mellett kerékpárján közlekedő sértett megadta-e az elsőbbséget, az akadálytalan továbbhaladás lehetőségét biztosította-e. A mentőgépjármű 58-60 km/h sebességgel történő haladása esetén intenzív fékezés alkalmazásával elkerülhető lett volna a baleset.

 

Megosztás:

Címke: , , ,