Kiemelkedő a menedékkérők száma

2016. július 4. 09:44 | behir.hu

Magyarországon a múlt év utolsó három hónapjában 865 kérelmet nyújtottak be, ez év első negyedében viszont még 6830-an kértek menedéket. Bár a növekedés tetemes, több mint hatszoros, a nálunk menedéket kérők száma még mindig messze elmarad a tavaly nyáritól és kora őszitől, amikor 30-40 ezren érkeztek havonta.

Horvátországban és Szlovéniában a korábbi három-négyszeresére nőtt a menedékkérők száma.

Az Eurostat szerint az Európai Unió egészét tekintve ugyanakkor a menedékkérők száma az év első három hónapjában 290 ezer alá csökkent, ami uniós szinten 33 százalékos visszaesést jelent az előző év utolsó negyedévéhez képest.

Svédországban 91 százalékos, Finnországban 85 százalékos, Dániában 74 százalékos csökkenés volt tapasztalható, míg Hollandiában 72, Belgiumban 70, Luxemburgban 59, Ausztriában pedig 55 százalékkal kevesebb kérelmet adtak be, mint az előző év utolsó vizsgált időszakában.

A jelentés szerint a legtöbb, 102 ezer ember, vagyis minden harmadik menedékkérő érkezett Szíriából. Az őket követő két legnépesebb csoport, az afgán és az iraki menedékkérők száma nagyjából 35-35 ezerre tehető.

Az elmúlt hetekben, ha változó mértékben is, de folyamatosan nőtt a határon feltartóztatott migránsok száma.

 

forrás: NOL/MTI

FEL