Két napig ingyen lehet arcokat keresni az Arcanum új funkciójával

2020. július 16. 19:01 | behir

Továbbfejlesztették a digitális tudománytár, az Arcanum funkcióit, a szavak mellett már arcokra, régi képekre is lehet keresni az adatbázisban. Az új keresési lehetőség több célt szolgál – írta meg az index.hu

Egyrészt gyorsan lehet keresni képeket egy adott személyről; másrészt ha csak egy arcképünk van, de más infónk nincs a képhez, az algoritmussal kinyomozhatjuk a hozzátartozó nevet.

A keresőt az Amazon algoritmusának és az Arcanum adatbázishalmazának együttese teszi ki. Ahogy Biszak Előd, az Arcanum programozója elmondta, ezt a szintű mesterségesintelligencia-használatot egy éve nem tudták volna még megcsinálni, de régóta gondolkoztak rajta, hogy kellene ez a bővítés. A mostani algoritmus egy neurális hálót hoz létre a keresett arcon, ez a háló fut le az Arcanumon megtalálható, közel 30 millió újságoldalon.

– Ennek segítségével tudjuk megtalálni az arcokat az újságokban. Az Arcanumban a neurális hálók programozásához a Tensorflow nyílt forráskódú szoftvercsomagot használjuk. Ehhez van elérhető betanított neurális háló, ami adott képen az arcokat találja meg – magyarázta Biszak. Több akadályt is ki lehet így küszöbölni abban az esetben, ha a szöveges keresés nem hoz eredményt: például mert az újságban az arckép alatt nem szerepel a név vagy mert olyan emberre akarunk rákeresni, akinek mondhatni, tucatneve van. 

 

 

Az Arcanum szerint az algoritmus egyik legérdekesebb funkciója, hogy az öregedést is ki tudja küszöbölni, Biszak szerint őket legjobban az lepte meg, hogy adott személyről különböző életkorban is megtalálja a képeket. 

A program igazán nagy kihívása az, hogy a régi újságokban előforduló arcképek minősége nem túl jó, Biszak szerint ráadásul “a gyenge minőségű elmosódott régi nyomatok az idők során tovább koptak, és a szkennelés során történő újabb mintavételezés is tovább rontja a helyzetet”, így az algoritmus néha félre tud menni: de inkább csak az olyan képeknél, amiket “gyakran egy valódi személy sem tud beazonosítani”.

 

 

Előnye viszont a keresőnek, hogy csoportos képeket is fel tudunk tölteni rá, ilyenkor a legfelismerhetőbb arcra kezdi el lefuttatni a keresést a program (ellenben ha mi nem arra akarunk keresni, akkor érdemes körbevágni a képről azt az arcot, amire a keresés folyna).

Az arckeresés opció csak Arcanum-előfizetéssel használható, kivéve július 17-19. között, ekkor az új funkció miatt “nyílt napot” tartanak az Arcanum oldalán, bárki ingyenesen használhatja ebben a pár napban nemcsak az arckeresőt, de a teljes digitális adatbázist is. A későbbi használathoz viszont elő kell majd fizetni: ez egy évre 30 ezer (a hétvége akciójában 15 ezer), egy hónapra 5 ezer forintot jelent

 

Forrás: index.hu

További programok »

FEL