Két kórház eggyé vált

2016. február 27. 07:35 | Fekete Kata

Békés Megyei Központi Kórház néven egyesül a gyulai Pándy Kálmán és a békéscsabai Réthy Pál Kórház április 1-jén - jelentette be Mészáros János egészségügyi ellátásért felelős helyettes államtitkár pénteken Gyulán. Az új, kétezer ágyas, 300 ezer ember ellátásáért felelős kórház Magyarország negyedik legnagyobb egészségügyi intézménye lesz. Főigazgatónak a békéscsabai Réthy Pál vezetőjét, Dr. Becsei Lászlót nevezték ki.
 
P+R a jelképe az új Békés Megyei Központi Kórháznak, amely április elsején jön létre a gyulai Pándy Kálmán és a békéscsabai Réthy Pál kórház egyesülésével. Pénteken, a sajtótájékoztatón elhangzott, a betegek a névváltoztatáson kívül eleinte semmit nem érzékelnek az összeolvadásból, amely első körben csak szakmai kiszolgáló tevékenységek és az adminisztráció szintjén fog megtörténni. Az összevont intézmény főigazgatója, dr. Becsei László szerint a két intézmény ugyanazokon a szakrendeléseken, ugyanazzal a rendelési idővel fogadja a pácienseket, mint eddig. Hozzátette, az ellátottak mégis jobban járnak: a gyulai kórház ugyanis megyei szintű intézmény marad, míg a békéscsabai megyeiévé növi ki magát. Mészáros János egészségügyi ellátásért felelős helyettes államtitkár nem titkolta, hogy a közös munka és gondolkozás már jóval régebben megindult. A funkcionális integráció egy uniós pályázat révén már 2013-ban elkezdődött. A kórházak az utóbbi időben közösen fejlesztették a képalkotó diagnosztikai rendszerüket is.

-  Ha egy picit, ha visszalépünk az időben, akkor látjuk, hogy 2010-től a Semmelweis tervben célként fogalmazódott meg az, hogy az egészségügyi intézményekben mind szakmai, mind gazdasági értelemben összefogjanak - mondta Mészáros János
egészségügyi ellátásért felelős helyettes államtitkár. Ez egyfelől a gazdaságos működést, másfelől pedig magasabb szintű szakmai munkát tesz lehetővé.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, már most mindkét kórház megfelel az Európai Uniós követelményeknek, az integrált kórházban viszont további fejlesztés várható, hiszen miután a Békés Megyei Központi Kórház a negyedik legnagyobb magyarországi intézmény lesz, a nagysága előnyt jelenthet a fejlesztési forrásokért folytatott lobbiban. A Békés Megyei Központi Kórház minden dolgozót átvesz és a fizetések sem változnak. Sőt, a vezetők azt remélik, hogy így mérsékelhető lesz az egészségügyi dolgozók hiánya.  A fúzió a megye harmadik intézményét, az orosházit nem érinti, annak a betegellátásban betöltött szerepe és területi ellátási kötelezettsége nem módosul.

FEL