Két Erkel kórus lépett fel a gyulai kastélyban

2023. november 4. 16:24 | Such Tamás

A szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar és a gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar adott közös koncertet szombat délelőtt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kápolnájában. A kórusok először külön-külön, majd közösen énekeltek.

A számtalan díjjal kitüntetett szécsényi kórus idén ünnepli 50 éves évfordulóját. Kiss Gabriella kórustag és egyben a csapat szóvivője elmondta: megszámlálhatatlan hangversenyt adtak Magyarországon és a határon túl is; a legkedvesebb emlékeik Lengyelországhoz és Olaszországhoz kötődnek. A kerek évforduló kapcsán CD-t és videóklipet készítettek.

– Mindenképpen nagyon különleges, hogy két Erkel kórus érkezett a kastélyba – mondta köszöntőjében Fekete-Dombi Ildikó, az intézmény igazgatója. – Továbbá külön öröm számunka, ha olyan kórusok, szervezetek, intézmények érkeznek, akik Erkel Ferenchez kötődnek, ugyanis a kastély is szorosan kapcsolódik a zeneszerzőhöz, több programon keresztül ápoljuk örökségét.

 

Galéria

 

Hozzáfűzte: korábban közművelődési területen dolgozott, egyébiránt kórusminősítői szervezésben is részt vett. Megemlítette, hogy a békéscsabai versenyeken többször is zsűritag volt a csabai Bartók zenesuli legendás énektanára, Sebestyénné Farkas Ilona, azaz Mona néni, aki Sebestyén Márta édesanya.

Lénvárdi Beáta, a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar karnagya kereken 30 éve vezeti a kórust. Kérdésünkre, mi a titka, hogy a két kórus próba nélkül lép fel elmondta, a darabok ismerete, a dalok szeretete és a közösségi szellem tarja össze. A teljesség igénye nélkül: Erkel Ferenctől az Éljen, a haza!, illetve a Bánk bánból egy részlet, Gárdonyi Zsolttól a Magyar ének, John Ruttertől a Gyönyörű mind és egy zulu gospel dal is.

***

Nem mellesleg a gyulai vegyeskar még fiatal, hiszen csak 2026-ban tölti be az 50. szülinapját: 1976-ban Rázga József karnagy, a későbbi békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója alapította.

 

 

További programok »

FEL