Kerítés nincs, félelem van a magyar-román határon

2016. március 10. 17:54 | Varga Diána

Egyelőre nem épül műszaki határzár Magyarország és Románia között, a honvédség csak akkor kezdi meg a munkát, ha erre feladatot kap. A határ menti településeken csak a katonai jelenlét növekedését vették eddig észre a helyiek. 

Csendes a határ Battonyánál, a környéken egyelőre nincs nagy mozgás. Csak a földbe vert, színezett cölöpök tanúskodnak arról, hogy kijelölték a műszaki határzár lehetséges helyét a határnyiladékon. A Honvédelmi Minisztérium (HM) érdeklődésünkre arról tájékoztatott, hogy nem épül határzár Magyarország és Románia között, csak akkor, ha arra feladatot kapnak, ám a szükséges anyagok már a rendelkezésre állnak.

„A Magyar Honvédség, a Belügyminisztérium felkérésének megfelelően, folytatja a határ megvédésének érdekében a szakmai feladatok ellátását. A csaknem 450 km hosszú határszakasz kiépítésére akkor kerül sor, ha a honvédség erre feladatot kap. Hazánknak, a migrációs útvonalak esetleges változásakor is képesnek kell lennie az illegális határátlépések megakadályozására, a magyar lakosság nyugalmának és biztonságának szavatolása érdekében. A határzár építés megkezdéséhez szükséges műszaki anyagok rendelkezésre állnak. A Magyar Honvédség és az együttműködő szervezetek az eddig elvégzett feladatok alapján felkészültek és készen állnak arra, hogy a Kormány döntésének megfelelően, kellő létszámmal és a szükséges technikai eszközökkel megépítsék a határzárat, ahogyan tették ezt a szerb-magyar és a horvát-magyar határon is.” - írja a Miniszteri Kabinetjének Kommunikációs Osztálya.

Dombegyházon, Mezőhegyesen és Battonyán szinte ugyanazt tapasztalják az ott lakók: az utóbbi egy hétben nőtt a katonai jelenlét a környéken. Naponta többször bukkannak fel katonai teherautók, szemmel láthatóan megnőtt az egyenruhások létszáma, és arról is érkeztek hírek, hogy katonai térképészek járták a vidéket. Több településen a művelődési házban szállásolták el a katonákat, úgy tudni, Mezőhegyesen a volt cukorgyárban is helyeztek el egyenruhásokat.

Félnek is, meg nem is

Munkatársaink a fent említett három településen is feltették a kérdést: az ott lakók tartanak-e attól, hogy Románia felől érkeznek migránsok? Sokuktól érkezett igenlő válasz, mint mondták, féltik családjukat, s nem kívánnak adófizető forintjaikból más országból érkezőket eltartani. Néhányan azt is hozzátették: egyetértenének azzal, ha határzár épülne a magyar-román határon.

Ugyanekkora arányban érkeztek válaszok arról is, hogy Románia felől nem érkeznek migránsok. Volt olyan lakos, aki szerint ez az opció kizárt, és nem kell ahhoz kerítés, hogy erre a migránsok is rájöjjenek, mert úgy is a rövidebb utat választják majd. A kormány szerdán hirdetett migrációs válsághelyzetet, arról, hogy ez mit takar, arról erre linkre kattintva olvashatnak. Képes hírösszefoglalóinkat pedig minden este megnézhetik Híradónkban, vagy itt, a behir.hu oldalon, ezen a linken!

További programok »

FEL