Kerékpárokra specializálódott az idős hajléktalan

A Békéscsabai Járási Ügyészség tizenkét rendbeli lopás miatt emelt vádat azzal a 67 éves büntetett előéletű, lakcím nélküli, de ténylegesen békéscsabai tartózkodási helyű férfival szemben, aki 2016. szeptembere és 2017. februárja között Békéscsabán, Gyulán, Újkígyóson és Szabadkígyóson legalább 12 sértettet károsított meg – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlott az őrizetbe vételét megelőzően hajléktalan életmódot folytatott, munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezett, megélhetését bűncselekmények rendszeres elkövetéséből fedezte. Megélhetésének biztosítása érdekében 2016 szeptembere és 2017 februárja között rendszeres anyagi haszonszerzés céljából több lopást követett el. A vádlott összesen 9 darab lezáratlan kerékpárt tulajdonított el békéscsabai, gyulai, újkígyósi és szabadkígyósi magánházak és egy közintézmény udvaráról, de lényegében mindent vitt, amit hasznosíthatónak vélt: egy családi ház nyitott melléképületéből üres gázpalackot, kést, fejszét és baltát; egyik üzletből mobiltelefont, egy másikból sűrített paradicsomot és egy szelet csokoládét, egy harmadikból pedig egy darab narancsot. A vádlott a sértetteknek cselekményével 100 forinttól 52 ezer forintig terjedő kárt okozott.

A vádlott korábban többször volt büntetve hasonló jellegű vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt, többszörös és különös visszaesőnek minősülő bűnismétlő.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a vádlottat egy rendbeli kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével és tizenegy rendbeli szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett lopás vétségével vádolja. A járási ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától. A sértettek polgári jogi igényt is előterjesztettek, az ügyészség indítványa alapján a részükre okozott kárt is meg kellene a vádlottnak térítenie. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

 

 

Megosztás:

Címke: , ,