Kerékpárnak, illetve segédmotoros kerékpárnak sorolnák a villanyrollereket

2023. április 7. 14:52 | behir.hu

Az elektromos rollerekkel kapcsolatban sokaknak volt már ellenérzése, főleg a rá vonatkozó, tisztázatlan szabályok miatt. A mostani KRESZ-módosítás szerint a 25 kilométer/órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, az ennél gyorsabbak pedig segédmotoros kerékpárnak.

Mivel némelyik típus akár országúti tempóra is képes, arról nem beszélve, hogy a rollereket sokszor KRESZ tudás nélkül, erősen indokolt volt már valamilyen szabályozást létrehozni a korlátozásukra. Lázár János aláírására vár már csak az új KRESZ-módosítás. A tervezet szerint sebességhatárhoz kötnék a kis kétkerekűek használatát, két kategóriában. 

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács egységes szabályokat javasolt az elektromos rollerekre. Az újításokra azért van szükség, mert az elmúlt években sajnos számos baleset és haláleset történt az eszköz használata közben.

A javaslatok közé tartozik az is, hogy az elektromos rollereket csak 16. évét betöltött személy vehetné igénybe, továbbá a testület tilalmat vezetne be a jármű gyalogúton, illetve ittas állapotban történő használatára. Az Európai Közlekezdésbiztonsági Tanács az elektromos roller használatának az elmúlt öt évben tapasztalt gyors elterjedésére, valamint az ezzel összefüggő halálesetek és súlyos sérülések számának emelkedésére reagál. Az Európai Unióban az elektromos roller használatának szabályozása tagállamonként eltérő lehet.

Forrás: totalcar.hu

További programok »

FEL