Jót tett az esőzés a Fehér-tónak

2016. július 22. 09:14 | Laczkó Viktória

A nagy mennyiségű csapadék a mezőgazdaságban több problémát is okozott, a kardoskúti Fehér-tavat azonban a hatására ismét víz borítja. A július közepén lehullott eső feltöltötte a Körös-Maros Nemzeti Park egyik értékes élőhelyét, a kardoskúti Fehér-tavat.

A Fehér-tó júliusban már rendszerint kiszárad és csak szeptember végén, október elején, az őszi esőzések hatására kerül újra víz alá. Idén július 5-én is porszáraz volt a meder nyugati oldala, de amikor a hónap közepén három nap alatt 120 milliméternyi eső esett, ismét víz alá került. A már zöldellő bajuszpázsitot és a sziki sóballát is hirtelen belepte a víz. Igaz, mindössze 5 centiméteres a vízréteg, s ha melegszik az idő, akkor bizonyára hamar el is párolog majd.

A feltöltődést követően a madárvilág megélénkült. A Körös-Maros nemzeti Park munkatársai legalább 200 kis pólingot és ugyanannyi nagy pólingot láttak és gulipánból is közel 50 példányt figyeltek meg. A területre több százas csoportban érleztel bíbicek is, de megindította a víz a rákok populációját is, így a Fehér-tó most kiváló táplálkozóhely és éjszakázóhely a különböző madárfajok számára.

 

FEL