Jól fogy a szuperállampapír

2020. augusztus 6. 13:51 | behir

A Magyar Állampapír Plusz második negyedévben állománynövekedése csaknem 400 milliárd forint volt.

A második negyedévben a teljes forint lakossági állampapír-állomány 239 milliárd forinttal csökkent, de ezt a csökkenést a nem a lakosság tulajdonában lévő portfolió csökkenése okozta, a közvetlenül a lakosság kezében lévő állomány 130 milliárd forinttal emelkedett a vizsgált időszakban - olvasható az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai közleményében.

Az AKK jelentése szerint a koronavírus-járvány miatt a második negyedévben a teljes és a ténylegesen a lakosság tulajdonában lévő lakossági állampapír állomány növekedése megtört, a járványellenes intézkedések következében ugyanis csökkent a lakossági aktvititás.

A nem lakossági tulajdonú állományt csökkentették a bankok saját számláiról történő nagyobb, 192 milliárd forint összegű visszavásárlások, valamint az, hogy a 2019. június 1-je előtt kibocsátott, és a második negyedévben lejárt lakossági állampapírok mintegy 46 százaléka intézményi kézben volt.

– Ez lakossági állampapírba nem újra-befektethető állomány, leépülésü a lakossági állampapír-stratégia szempontjából kedvező - írja az AKK.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL