Jobb, ha megtartjuk a befizetett csekkek igazolásait

Egy későbbi jogi vita során ugyanis fontos, hogy tudjuk igazolni azt, mi valóban mindent befizettünk. Nemrégiben egy baranyai település lakói kaptak fizetési felszólítást korábbi, be nem fizetett vízszámláik miatt. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában ügyvéd segítségével elemezték a helyzetet, hogy ilyenkor mit is lehet tenni.

Mecseknádasd egy 1500 fős Baranya megyei település. Több száz lakója kapott fizetési felszólítást decemberben, 2014-es, vagy annál régebbi be nem fizetett vízszámlák miatt. A Pécsi Vízmű azóta ugyan jogutód nélkül megszűnt, a tartozásokat felvásárolta egy cég, a behajtásra pedig megbízott egy ügyvédi irodát.

Van olyan mecseknádasdi, aki a cég állítása szerint mindössze 800 forinttal tartozott, de az ma már 26 ezerre rúg. Az érintettek – közöttük az önkormányzat is – döbbenten álltak az eset előtt.

 

Általánosságban öt év az elévülés

 

Egy ügyvédi iroda információi szerint abban az esetben, ha valaki csekkel tudja bizonyítani a befizetést, akkor nem kell, hogy fizessenek, minden más esetben úgy tekintik, hogy a tartozás fennáll. Egy, a Napközben műsorának nyilatkozó ügyvéd véleménye szerint elévülésről nem lehet beszélni, hiszen az évek során elévülést megszakító cselekmények is történtek, ilyen például a kiküldött felszólító levél.

Ami az elévülést illeti, általánosságban a kötelezések öt év alatt évülnek el. Annak megszakadása kapcsán azonban nem mindegy, hogy a követelés mikor keletkezett – nyilatkozta Zsellér Orsolya, a követeléskezeléssel is foglalkozó budapesti ügyvéd.

Mint mondta, a 2014. március 15-e előtt keletkezett jogviszonyokra az 1959. évi IV. törvény, vagyis a régi polgári törvénykönyvet kell alkalmazni. Az elévülést megszakító tényező például a fizetési felszólítás, ha a felek egyezséget kötnek, vagy az engedményezésről értesítik a kötelezettet. Ezekben az esetekben az elévülés megszakad, az öt éves határidő pedig előröl kezd számolódni.

 

Nem minden esetben öt év az elévülés

 

Fontos, hogy legalább öt évig őrizzük meg a befizetett csekkeket igazoló blokkokat, papírjainkat – hívta fel a figyelmet dr. Kator Zoltán ügyvéd. Hozzátette, még akkor is őrizzük meg ezeket a papírokat, ha bizonyos követelések elévülési ideje nem öt év.

Véleménye szerint, ha tudjuk igazolni, hogy bármely fizetési kötelezettségünknek eleget tettünk, akkor a követelések java bírósági úton már nem kényszeríthető ki. A követelés később is fennmarad, ha véletlenül önként befizetjük egy korábban keletkeződött fizetési kötelezettségünket, akkor utóbb nem mondhatjuk, hogy elévült a követelés és tessék visszaadni a pénzt.

 

Kisebb a kockázata az elektronikus befizetéseknek?

 

A műsorban felvetődött, sokan elektronikus úton, csoportos beszedési megbízás keretén belül intézi csekkbefizetéseit, amit az ügyvéd egy praktikus dolognak nevezett. Bár hozzátette, ez némileg kisebb kockázatnöveléssel jár, azonban a bankok is hibázhatnak, de ez egy sokkal egyértelműbb, ellenőrizhetőbb eljárás.

Kator elmondta, hamarosan „megérkezik” az elektromos számlázás is, vagyis akár teljesen megszüntethetjük a papír alapú dokumentációt, ami megkönnyíti majd a befizetések ellenőrzését is.

 

Nem mindegy, hogy víz vagy gáz

 

Az ügyvéd a műsorban úgy fogalmazott, az elévülési idő vízszolgáltatás esetében öt év, azonban bizonyos esetekben, ha minden más jogszabályi feltétel megvalósult, akkor a követelés akár később is behajtható.

Abban az esetben, ha gázszolgáltatásról vagy elektromos szolgáltatásról van szó, ott speciális elévülési idő van, más-más jogszabályok alapján két év. Amennyiben különböző hírközlési szolgáltatásokat veszünk igénybe, ott egy év az elévülési idő. A szakember hangsúlyozta, összességében tehát változó az elévülési idő.

Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu

 

Megosztás:

Címke: , , , ,