Jelentősen szigorodnak a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályok

2017. január 3. 10:15 | Varga Diána

A tervezet szerint egy egyéni előfizető legfeljebb tíz, egy üzleti előfizető pedig legfeljebb ötven előre fizetős (prepaid) SIM-kártyával rendelkezhet egy mobilszolgáltatónál.

Néhány hónappal ezelőtt kiderült, bűnözők, köztük terroristák több ezer kártyát vásároltak úgy, hogy az sem a hatóságoknak, sem a szolgáltatóknak nem tűnt fel, szigorít a felöltős SIM-kártyákra vonatkozó törvényen. 

Az új szabályok egyes részleteit az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendeletben szabályozza, az ezzel kapcsolatos társadalmi egyeztetés lezárult, jelenleg a végleges rendeletszöveg megalkotása zajlik - írja honlapján a hatóság. A tervezet szerint egy egyéni előfizető legfeljebb tíz, egy üzleti előfizető pedig legfeljebb ötven előre fizetős (prepaid) SIM-kártyával rendelkezhet egy mobilszolgáltatónál.

 

A szolgáltatók ellenőrzik majd a vásárlók személyazonosságát

Az NMHH szabályozza a vásárlók személyazonosságának ellenőrzésére vonatkozó feltételeket is, így a szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik hatósági igazolványaik érvényességét, külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a szolgáltatónál a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat. A szolgáltatóknak a szerződés megkötésekor, majd ezután évente kell ellenőrizniük az előfizető személyazonosságát, ehhez pedig a központi nyilvántartóban szereplő adatokat használhatják.

Átmeneti rendelkezésként a törvény 2017. június 30-i határidővel a szolgáltatók kötelezettségévé teszi a meglévő előfizetői szerződésállomány felülvizsgálatát: egyrészt el kell végezni az egy kézben lévő kártyák számának összesítését, másrészt az előfizetőik adatainak egyeztetését és személyazonosításra alkalmas igazolványuk érvényességének ellenőrzését is. A végleges rendelet várhatóan január elején jelenik majd meg.

FEL