Januártól vége az egyszer használatos műanyagok uralmának

2020. július 3. 17:04 | behir

A péntek délelőtti ülésen szavazott a parlament az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatról, amit 195 igen szavazattal, tartózkodás és nem szavazatok nélkül elfogadtak.

Májusban esett szó arról, hogy 2021 januárjától betiltanák Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat. A műanyag italpoharak és más egyszer használatos műanyag termékek mellett a könnyű, eldobható zacskók tűnnek majd el boltokból, az előzetes tervek szerint az unió által szabott határidő előtt. Hogy ez pontosan milyen termékeket érint, és mit nyer vele a világ, itt olvasható.

Kicsit később aztán visszavonta a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvényjavaslatot, amely az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szólt, a járványhelyzetre hivatkozva. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt írta, a kormány továbbra is támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését, csak az időzítés változott. Hogy ez milyen hatásokkal járhatna, és hiba-e, azzal itt foglalkoztunk bővebben. Ezt a tiltást fogadta most el a parlament.

Nem összességében a műanyagokkal van baj, hanem az egyszer használatos, eldobható műanyag termékekkel. Becslések szerint az óceánokban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő – ez percenként 15 tonna szemét. Egy sokat idézett előrejelzés szerint, ha így folytatjuk, harminc éven belül több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal.

 

Forrás: Index

További programok »

Itthon

Tágra nyitották a patikák kapuit, Vésztőn ünnepelt a gyógyszerész szakma

Az országos rendezvénysorozat részeként Békésben is patikanapot tartottak szerdán. A rendezvény házigazdája ezúttal Vésztő volt. A kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék a lakossággal a gyógyszertárakban zajló szakmai munkát és a szolgáltatások sokszínűségét.
2023. június 7. 16:31
FEL