Januártól a 30 év alatti édesanyák is mentesülnek az szja megfizetése alól

2023. január 4. 10:06 | behir.hu

Tavaly januárban lépett életbe a 25 év alattiakat a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesítő rendelet.

– Egy éve lépett életbe a 25 év alattiak szja-mentessége, amely kapcsán az állam jelentős adóbevételről mondott le a fiatalok javára. Jó hír, hogy a kormány döntése értelmében – a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is – megőrizzük ezt a mentességet. Ez tehát azt jelenti, hogy egy bruttó 500 ezer forintos átlagfizetésnél 119 ezer forinttal több nettó fizetést kapnak a fiatalok – ismertette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy facebook-videóban. Mint mondta, újdonság, hogy mostantól a 30 év alatti édesanyák is mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetésétől.

 

– Ezzel több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal anyuka élhet majd, akik emellett minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyed-re is. A megbecsülés mellett ez az évek során több millió forintos megtakarítást is jelenthet – fogalmazott a kormányszóvivő. 

Hozzátette: a 25 év alattiak szja mentességének előnyeit havonta átlagosan 327 ezer dolgozó fiatal élvezi, ennek éves mértéke eléri a 140 milliárd forintot. Az adókedvezmény érvényesítését továbbra sem kell kérni, ezt a munkáltató automatikusan figyelembe veszi. Amennyiben a munkáltató mégis elmulasztja, az adóbevallásánál vissza lehet igényelni az összeget.

Forrás: FB/Magyarország Kormánya

További programok »

FEL