Ismerőse banki adataival vásárolt magának telefont a szentesi férfi

2023. november 28. 10:08 | behir.hu

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában elzárás büntetés kiszabására tett indítványt egy 32 éves büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő, jelenleg is más ügyből kifolyólag letartóztatásban lévő szentesi férfi ellen, aki bankszámlához tartozó belépési kódok jogosulatlan felhasználásával okozott kárt a bankszámla tulajdonosának.

A járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság kötelezze a férfit a sértett részére okozott kár megtérítésére.

A férfi 2022. január 12-én egy ismerőse szarvasi házában tartózkodott és ennek során hozzáfért az ismerőse bankszámláinak adataihoz – többek között az internetes banki felülethez tartozó belépési azonosítóhoz, kódhoz – melyet ismerőse a lakáshoz tartozó műhelyben, látható helyen tartott. Ezt követően a férfi a jogosulatlanul megismert, illetőleg a sértett tulajdonában lévő telefonon érkezett belépési kóddal belépett a sértett bankszámláját vezető pénzintézet internetes banki felületére és ott a sértett bankszámlájáról jogosulatlanul átutalt 55.000.-Ft-ot egy gádorosi férfi bankszámlájára. A terhelt egy általa néhány nappal korábban interneten vásárolt mobiltelefon vételárát egyenlítette ki ily módon a sértett pénzéből, de a sértett tudta és beleegyezése nélkül.

A terhelt a jogosulatlanul megszerzett banki kódok és az átutalási kódok jogosulatlan felhasználásával, jogtalan haszonszerzés végett a sértett bankszámlájához jogosulatlanul hozzáfért és a jogosulatlan adatok banki rendszerben történő felhasználásával 55 000 Ft kárt okozott, mely nem térült meg.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

Itthon

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lett a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. A 67 éves jogász a február elején lemondott Novák Katalint követheti köztársasági elnökként.
14:33
FEL