Iskolák felújítására is lehet pályázni a Magyar Falu Programban

2020. július 29. 16:11 | Gyemendi Réka

Újabb hat pályázati lehetőséget hirdetett meg a kormány a Magyar Falu Programban. A falvak többek között iskolai- és óvodai épületek kialakítására, felújítására pályázhatnak.

A Magyar falu programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, az első programelemek 2019 elején indultak el. A napokban meghirdetett, új pályázati lehetőségekre 22 milliárd forint áll rendelkezésre.

– Magyarország Kormánya hat újabb pályázati lehetőséget hirdetett meg a Magyar Falu Program keretében. Mindegyik pályázati kiírással az a célunk, hogy a kistelepüléseken élők életminőségét növeljük, és vonzóvá tegyük a magyarországi vidéket. A falvak ezúttal iskola és óvodai épületek, iskolai és óvodai tornatermek; faluházak; szolgálati lakások felújítására és építésére igényelhetnek támogatást – ismertette Gyopáros Alpár kormánybiztos.

Telekgerendáson például a Magyar Falu Programnak köszönhetően már felújították az orvosi rendelő tetőszerkezetét ötmillió forintból; háziorvosoknak, védőnőknek nyertek orvosi eszközöket több mint másfél millió forint értékben; továbbá járdafelújításra is nyertek négymillió forintot, amely fedezi az anyagköltséget. Emellett felújították a település szolgálati lakását nyolcmillió forintból, most pedig az ifjúsági centrum kap új külsőt.

– Ennek a tetejét fogjuk felújítani, már nagyon ráfért. Az ablakcsere, hőszigetelés korábban megtörtént, de fontos lecserélni a cseréptetőt is, ugyanis sok helyen beázik. Ez a pénz nekünk óriási segítség és úgy gondolom, hogy az értékeinket ezeknek a forrásoknak a felhasználásával meg tudjuk óvni, védeni – mondta el Ránkli Ferenc, a település polgármestere.

A polgármester kiemelte, hogy a település fejlődése fontos a lakosság megtartásának szempontjából is. Ránkli Ferenc hozzátette: a Magyar Falu Program új pályázatának segítségével az iskola tetőszerkezetét szeretnék majd felújítani.

FEL