Irreális bért szeretne az Y generáció

2016. május 27. 07:39 | Fekete Kata

A pályakezdők nagy része nincs tisztában azzal, mit fog kezdeni a szakmájában, hogy milyen állásokat pályázhat meg. Ha pedig a fizetési igényeiről kérdezik, akkor általában irreális összeget jelölnek meg a Y generáció tagjai - írja az Út a jövőbe.

A magyar munkaerőpiacon egyre meghatározóbb szerephez jutnak az Y generáció tagjai. Ennek a korosztálynak nincs könnyű dolga az elhelyezkedéssel.

 

Ki tartozik az Y generációba?

Y generációnak nevezik azt a korcsoportot, aki 1980 és 1999 között született. Vagyis ma 17-36 évesek. Az Y generáció a fogyasztói társadalom alakítója és húzórétege, akik tökéletesen eligazodnak a legújabb trendek között, és pergő ritmusban élik az életüket. Ők azok, akikpercenként nézik mobiltelefonjukat, hogy érkezett-e a chat-csatornákon bármilyen üzenet, vagy e-mail.

A fogyasztás tekintetében a generáció tagjai felnőttként viselkednek, mindenre igényt tartanak. A termelés és felhalmozás kérdéseiben viszont sokszor gyerekként, azaz eltartottként élik életüket.

(Korábban megírtuk, miszerint kezdőfizetésnek a mai tinédzserek átlagosan 235 ezer forint nettót tartanak elfogadhatónak, de 375 ezernek örülnének igazából. Minderről ide kattintva lehet bővebben olvasni.)

A KSH adatai szerint idén az első három hónapban a 15–24 éves korosztály kicsivel több, mint 14 százaléka nem talált magának munkát. Minden hatodik munkanélküli ebből a korcsoportból kerül ki. A nem tanuló és nem is dolgozó fiatalok aránya Észak-Magyarországon volt a legmagasabb (17%) és Közép-Dunántúlon (7,5%) a legalacsonyabb.

2015-ben az álláskeresők átlagosan másfél évet töltöttek munkakereséssel. A hazai munkanélküliség egyik kedvezőtlen sajátossága a tartósan, vagyis a legalább egy éve munkanélküliek magas aránya. 2015-ben a tartós álláskeresés a munkanélküliek 47,4 százalékát érintette.

Már nem olyan vonzó a külföld

A külföldi munkavégzés már kisebb arányban hozza lázba a fiatalokat. Csupán a megkérdezettek negyede mondta azt, hogy határon túli tapasztalatszerzés hosszabb, vagy rövidebb távon szerepel a terveik közt.

A Központi Statisztikai Hivatal Magyarország 2015 című kiadványa szerint tavaly 32 850 magyar állampolgár távozott legalább egy évre külföldre, ez 4,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Külföldre főleg a fiatal korosztályok tagjai költöznek: a kivándorlók 44 százaléka 30 év alatti, 75 százaléka pedig még nem érte el a 40 éves kort. Az országot elhagyók többsége férfi (53%), nagy része nőtlen, hajadon (64%).

A teljes cikk itt olvasható.

 

FEL