Ingyenes képzési lehetőséget hirdetnek szakembereknek

A szerhasználattal kapcsolatos új kihívásokra szeretnének reagálni, szakmai programmal.

A Védő Burok Közhasznú Egyesület pályázatot nyert az Emberi Erőforrás Minisztérium kábítószer-prevenciós programok támogatásáról szóló KAB-ME-16-C-25808 című kiírásán. Az egyesület a beadott pályázat keretében vállalta, hogy a megváltozott szerhasználattal kapcsolatos új kihívásokra reagálva ingyenes képzési lehetőséget biztosít szakemberek (jövőbeli szakemberek) részére.

A pályázat célja univerzális, célzott és javallott prevenciós programok támogatása, melyek illeszkednek a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013–2020 “Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen” című dokumentumhoz. A pályázat keretében az iskolai színtéren univerzális, célzott és javallott prevenciós beavatkozások, valamint a helyi közösségi résztvevők együttműködésén alapuló, a drogfogyasztással szemben megfelelő alternatívát nyújtó, továbbá a családi rendszer megerősítését elősegítő programok támogatására van lehetőség, gyermekek és fiatal felnőttek részére, a szerhasználat súlyosságát tekintve kiemelten veszélyeztetett területeken.

A program célja a függőnek nem minősülő, de annak korai jeleit mutató szerfogyasztó személyek számára speciális intervenciók alkalmazása, közösségi programok megvalósítása, valamint a családi rendszer megerősítése, a szülői készségek fejlesztését szolgáló, célzott, javallott programok, képzések támogatásával. A kategória lehetőséget biztosít pedagógusokat, nevelőket, szociális munkásokat (akik már szakterületen dolgoznak) célzó érzékenyítő programokra és prevenciót elősegítő képzésekre is.

 

A programmal kapcsolatos fontosabb információk:

Program finanszírozása: KAB-ME-16-C-25808
Program neve: szakember csoport
Program célcsoportja: Szociális munkások, szociálpedagógusok, diplomás ápolók, gyógypedagógusok, szociális- ápoló- gondozók, kórházi dolgozók, terápiás munkatársak, közösségi gondozók, pszichológusok, a célcsoporttal foglalkozó egyéb személyek, illetve felsőoktatási hallgatók.
• Résztvevők tervezett száma: 15 – 30 fő
• Képzési napok száma: 3 nap
• Képzési idő: 3 x 7,5 óra
• Képzés időpontjai: április 06., április 13., április 20. (08:00 – 15:30)
• Helyszín: Wenckheim Stefánia Mária Nappali Központ (5700 Gyula, Almássy Kálmánné tér 9.)
• Programfelelős: Kiss László
• Oktatók: Váriné Feró Mária, Kiss László

 

A programsorozat fő tematikája:

1. alkalom: Szenvedélybetegséggel, droghasználattal kapcsolatos ismeretek. Új típusú szerhasználat típusai. Új típusú szerhasználat felismerése. Új típusú pszichoaktív szerek. Nem vagy Egyedül Program bemutatás. (frontális előadás)

2. alkalom: Megváltozott szerhasználat új kihívása. A segítségnyújtás helyes formái (csoportmunka, érzékenyítő tréning)

3. alkalom Hogyan tudok segíteni? (csoportmunka, tapasztalati szakértő bevonása, érzékenyítő tréning.)

A program tartalmaz ismeretátadást, de főleg helyzetgyakorlatokkal és érzékenyítő tréninggel kívánja elérni céljait.

A képzésen részt vesznek a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény, a Polgármesteri Hivatal és az Egészségügyi Alapellátási Intézmény munkatársai is.

Az Egészségdokk Közhasznú Alapítvány ugyanezen projekt keretében, 2017. március 24.-én 08:30-tól a Harruckern János Közoktatási Intézményben egy 1,5 órás prevenciós előadást tartott, középiskolások részére.

Megosztás:

Címke: , ,