Ingyenes KRESZ-vizsga az otthon gyermeküket nevelő édesanyáknak

2020. április 28. 09:31 | Horváth Szabolcs

Július elsejétől a csecsemőgondozási, illetve a gyermekgondozási díjban és támogatástban részesülő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét. Az erről szóló hírt az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára jelentette be.

A Fekete családnál a másfél éves kisfiú, Attila is boldogan nézegeti az anyukára váró KRESZ-feladatokat. A kérdések átolvasása hamar el is kezdődik, majd az édesanya beleveti magát a tanulásba. Mint mondja, eddig a munka mellett nem jutott ideje a vizsgázásra. Az, hogy ingyenes a megmérettetés, még vonzóbbá tette a lehetőséget.

– Ha óvodába, iskolába kell majd vinni a kicsit akkor nem kell az apukára várni, ha van jogosítványom. Ha vállalkozást indítunk, benne leszek én is, dolgozok majd. Akkor ez nekem a kiszállításban segít, áruért menni, meg ilyen jellegű dolgokban – nyilatkozta Feketéné Hizó Gabriella.

Jelentős anyagi hozzájárulás ez a jogosítványuk megszerzéséhez, a további munkaerőpiaci lehetőségeik bővítéséhez. Horváth László, a szakoktatók Békés megyei elnöke szerint ezekkel a kedvezményekkel hozzásegítik az anyákat ahhoz, hogy megszerezzék a jogosítványt. Az állam a KRESZ-vizsga és az elméleti képzés díját átvállalja.

– Elsősorban a GYES-es kismamáknál a munkaerőpiacra történő visszailleszkedést fogja ez elősegíteni. Ugyanis számtalan olyan álláshirdetés van, ami jogosítványhoz kötött. És ha mondjuk úgy alakult, hogy iskoláit befejezte, aztán kismamává vált, nem biztos, hogy volt ideje arra, hogy jogosítványt szerezzen. Ezzel most, ha GYES alatt van meg tudja szerezni jogosítványát – nyilatkozta Horváth László a Járművezető Szakoktatók Országos Egyesületének megyei elnöke.  

A döntés értelmében az, aki a veszélyhelyzet ideje alatt betölti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga 20 éves, valamint a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, az a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhet a lehetőséggel. A járvány miatti nehezebb gazdasági helyzetben a kormány ugyanis fontosnak tartja, hogy a kisgyermeket nevelőknek jobb esélyük legyen a munkaerőpiacon.

Galéria

További programok »

FEL