Időközi polgármester-választás lesz vasárnap Méhkeréken

2022. június 13. 15:32 | behir.hu

Három jelölt indul Méhkeréken a június 19-i, időközi polgármester-választáson, amelyet a korábbi polgármester kötelező lemondása miatt kellett kiírni a Békés megyei településen.

Újra jelölteti magát Tát Margit (Fidesz-KDNP) lemondott polgármester, aki 2010 óta vezette a döntő többségében románok lakta, mintegy kétezres lélekszámú települést.

A Gyulai Törvényszék idén február 9-én jogerős ítéletben költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Tát Margitot, aki ezt követően lemondott polgármesteri tisztségéről. Az ügyben összesen nyolc vádlott a költségvetést 2013. szeptember és 2015. október között több mint 30 millió forinttal károsította meg a bíróság jogerős ítélete szerint.

Major Ágnes jegyző hétfőn az MTI-nek elmondta, Tát Margit állásfoglalást kért, hogy indulhat-e jelöltként, amire a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény vonatkozó passzusa alapján írásban válaszolt: "az a személy, aki a szabadságvesztését nem +tölti+, hanem végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll, mind az országgyűlési képviselők választásán, mind a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választható. Az nem választható, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti".

Hozzátette, méltatlanság kérdésében a helyi önkormányzatokról szóló törvény mondja ki, hogy méltatlan a tisztségére, "akit megbízatásának ideje alatt szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek".

Belügyminisztériumi állásfoglalás alapján az időközi választással új tisztség keletkezik. "Az állásfoglalás szakmailag megalapozatlannak tartja azt az álláspontot, hogy a méltatlanságot megalapozó ítélet hatálya +ciklusokon átívelő+ és ugyanazon ítélet alapján többször is megszüntethető a tisztség" - közölte Major Ágnes az MTI-vel.

Tát Margiton kívül két jelölt indul még: Gherman Sámuel és Gherasim Dániel, mindketten függetlenként.

A névjegyzékben 1772 választópolgár szerepel - olvasható az önkormányzat honlapján.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL