Húznak a vadludak, krúgatnak a darvak: élénkülő madárvonulás a Kis-Sárréten

2024. március 1. 18:41 | behir.hu

Az utóbbi napokban jelentős madármozgások figyelhetők meg a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A vadludak megindultak az északi tájak felé, a récefajoknál pedig egyre változatosabb a paletta.

A szokásosnál lényegesen enyhébb időjárás hatására több, máskor elvonuló madárfaj is kitartott a tél folyamán. Többek között néhány kanalasgém, bíbic, nagy póling és cigányréce is a térségben maradt.

A tavasz közeledtével egyre több madárfaj megindul az északi költőhelyek felé. Fogyatkoznak a nagy lilikek csapatai, bár még így is több mint tízezer példányt számoltunk a napokban. A vadrécéknél szintén folyamatos a változás, nagy a fajgazdagság, fogynak a csörgő- és a tőkés récék, növekszik viszont a kanalas, a fütyülő és a barátrécék száma, több százas csapataik jellemzőek. A még itt tartózkodó kercerécék gácsérjai már a tojóknak udvarolnak. Ezen kívül előfordulnak kendermagos, nyílfarkú és kontyos récék, valamint kis bukók is.

A lecsapolt halastavak medrében egyre több partimadár keresi táplálékát. A bíbicek száma már eléri az ezer példányt, nagy pólingból is több mint kétszázat számoltunk. Megjelentek az első aranylilék, pajzsoscankók és havasi partfutók. A kanalasgémek száma szintén folyamatosan növekszik, már a fészektelepeken is megjelentek.

A nagy madártömegek vonzzák a különböző ragadozó madarakat. A napokban három vándorsólymot sikerült megfigyelni. A telelő fiatal rétisasok mellett még itt van a fekete sas is. Az egész tél folyamán az átlagosnál több holló volt a térségben, gyakran 30-40 fős csapatokban voltak megfigyelhetőek.

Az idén a szokásosnál korábban húznak északi költőhelyek felé a darvak. Messziről is jól hallható krúgatásuk a tavasz közeledtét jelzi számunkra. A korán költő rétisasok már a tojásaikat melengetik, a nyári ludak pedig fészkeiket építik.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

FEL