Húszezer daru már megérkezett a Hortobágyra

2019. szeptember 21. 08:38 | behir

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra Skandinávia és Oroszország tajgáiból, hogy erőt gyűjtsenek a délebbre vonulásukhoz.

Jelenleg 15-20 ezer között van a nemzeti parkban állomásozó vándormadarak száma, az óriási dömping még ezután várható, októberre pedig már több mint százezer példány tölti itt el majd ráérősen a napokat, mielőtt továbbindul délre – mondta el a Hortobágyi Nemzeti Park szakembere, Katona József.

Augusztus-szeptember fordulóján kezdődik a látványos vonulás, ekkoriban kezdenek érkezni csoportokban hazánk nagy pusztaságára. A Hortobágy a legjelentősebb vonulási helyük, októberre már több mint százezren pihennek meg itt a nemzeti park jelképévé lett madarak közül. A darvak egészen az első fagyokig maradnak, ami az enyhébbé váló időjárás következtében egyre inkább kitolódik.

Tavaly rekordszámú darumadár gyülekezett a Hortobágyi Nemzeti Park területén, október 20-án 160 000 példányt számoltak össze éjszakai pihenőhelyükön a szakemberek.

Ahogy a darvak állománya növekedett, és az időjárás is egyre kedvezőbbé vált a számukra az éghajlat enyhébbé változása következtében, úgy lett egyre népszerűbb gyülekezőhelyük a Hortobágy. Korábbi Spanyolországon át vezető atlanti útvonaluk helyett a Kárpát-medencét választották. A jövőben számuk exponenciális növekedése várható, és egyre többen választják majd hazánkat áttelelésük helyszínéül is.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

További programok »

FEL