Hőségrekordok dőlnek Európában, de a sarkkörön túl is 30 fok volt

2022. június 30. 07:20 | behir.hu

A napokban több rekord is megdőlt. Az olaszoknál 43 fok felett, a sarkkörön túl 30 Celsius fokos hőmérsékletet mértek.

A rekordhőmérsékletet az afrikai kontinensről érkező sivatagi levegő okozza, amely az északi sarkkörön túl is hőmérsékleti rekordokat eredményezett. A meleget a magaslégköri futóáramlás, az úgynevezett "jet stream" szállította észak felé, emellett a Kelet-Európát uraló hőkupola és a Nyugat-Európa időjárását alakító alacsony légnyomás együttesen indukálták a forró levegő északra áramlását.

A hőség határán zord időjárás, heves viharok sújtották Hollandiát és Németországot. Keletebbre viszont soha nem látott melegrekordok születtek. Olaszországban több településen abszolút rekord, mégtöbb helyen pedig június havi rekord dőlt. Hétfőn Rómában 40,7 fokig emelkedett a hőmérséklet, mely júniusi rekord és holtversenyben van a főváros abszolút rekordjával. A városon kívül Tor Vergatánál 43,3 fokot regisztráltak. Júniusi rekord dőlt még Firenzében (41,1°C), Toszkána tartományban (41,6°C), Viterboban (40,5°C, amely abszolút csúcs is egyben) és Nápolyban (37,8°C).

A hőhullám Skandináviába is elért. Norvégiában Saltdalban 31,6 fokot mértek, ami havi rekordnak számít, a finnországi Vihti Maasoja városában a hőmérséklet 31,6 fokkal szintén júniusi rekordot döntött. Norvégia legnagyobb kikötővárosa, Tromso, amely az Északi-sarkkörön túl található, 29,9 fokot ért el - újabb havi csúcs. Finnország legészakibb meteorológiai állomásán (Utsjoki Nuorgam) 30,6 fok lett közel 50 év után a trónbitorló, és a hőmérséklet-emelkedés még nem állt meg.

Forrás: Időkép

FEL