Megszűntek a SZÉP-kártya zsebek, egyszerűbb a fizetés

2023. január 11. 17:00 | Hidvégi Dávid

Hétfőn megszűntek a Széchenyi Pihenő Kártya zsebek, így csak egy számla maradt, amelyen összeadódtak a korábban feltöltött összegek. Ezek immár szabadon felhasználhatók. A változás két és fél millió kártyafelhasználót érint.

A Gyulai Várfürdőben több éve lehet SZÉP-kártyával fizetni. A Magyarországról érkező vendégkör 20 százaléka él ezzel a lehetőséggel, gyakorlatilag minden ötödik fürdőző ezzel fizeti ki a belépőjét. A fürdőben arra számítanak, hogy májusig a mellékszezonban több vendég érkezik majd, hogy még időben elköltse a pénzét. Ugyanis a 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártyatulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie. A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel.

– Azzal, hogy most a zsebeket konkrétan megszüntették, abban bízunk, hogy még intenzívebb lesz a SZÉP-kártya használat és még többen érkeznek hozzánk. Amikor valaki a SZÉP-kártyát használja, akkor nem annyira gondolja meg, hogy költ-e vagy sem. Mindenki talált pénzként kezeli és ez kifejezetten jó az olyan szolgáltatók számára, mint mi – fogalmazott megkeresésünkre Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója.

A munkáltatók évente 450 ezer forintot adhatnak béren kívüli juttatásként SZÉP-kártyára, amelyet mostantól egyszerűbben lehet elkölteni. A zsebek (szálláhely, vendéglátás, szabadidő) megszűnésével már csak egy számla maradt, amin összeadódtak a korábban feltöltött összegek, ezek pedig immár szabadon felhasználhatók.

A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint tavaly november végén a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összeg elérte a 88 milliárd forintot, ezt országszerte csaknem 50 ezer elfogadóhelyen használhatják fel a vendégek.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL