Hazai fejlesztésű alkalmazás segít az emlősállatok terepi azonosításában

2022. május 8. 16:25 | behir.hu

A Magyarországon élő emlősállatok azonosítását segítő, ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület.

A 2016-ban élesített Madárhatározó, valamint a 2017-es Kétéltű- és Hüllőhatározó után ismét egy, alapvetően a kezdő természetjáróknak kedvező, könnyen kezelhető mobilalkalmazás született. Az applikáció a Magyarországon előforduló 85 emlősfaj terepi azonosításához nyújt segítséget 85 színes illusztrációval, egyes fajokhoz lábnyommintázattal és részletes fajleírásokkal.

– Az okostelefonos alkalmazás lényege, hogy az állat alakjának, színének és élőhelyének megadását követően megmutatja a szóba jöhető fajokat. Az egyes fajok adatlapján a határozást Zsoldos Márton festő színes grafikái, rövid fajleírás és egyes fajoknál a fajra jellemző lábnyom is segíti. Emellett megtalálható az emlősök tudományos és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is – olvasható az applikációról.

Az alkalmazás, amely Android és később iOS rendszereken is fut, a határozó mellett a memóriában szereplő összes fajt bemutató lexikon és fajfelismerő játék funkcióval is rendelkezik.

Forrás: MTI

További programok »

FEL