Hároméves a Mályvavirág Alapítvány

2016. május 30. 11:32 | Fekete Kata

- Gimnázium óta érzem, hogy valamit tenni fogok ,,nagykoromban”. Valamit, amivel nagyon sok embernek segítek majd, valamit, ami nemcsak az én életemben nagy és meghatározó dolog, hanem másokéban is – mondta a békéscsabai kötődésű Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány alapítója.  Mint kiderült, Icónak az volt a ,,küldetése”, hogy miután ő maga is leküzdötte a méhnyakrákot, másoknak is segítsen.

Icó és a története (Részlet a Minden anyuka meggyógyul című könyvből.”

„Tegnap lovagolt először Jázmin, Rézin. Fantasztikus volt látni őt, nagyon tetszett neki. Kobakban és lovaglócsizmában volt. Büszke voltam rá! Este melléfeküdtem, és mondtam neki, hogy egy hosszabb időre elmegyek, tízet kell aludnia, és jövök. Ő erre azt kérdezte:

– Minden anyuka meggyógyul?

– Igen – válaszoltam –, minden anyuka meggyógyul! – s ezzel nyugodott meg a kis lelke!

Közben szorított a sírás, de tudtam, hogy nem veheti észre. Én vagyok a nagy, erős anyukája!”

Így kezdődött

,,2011. augusztus 19-én megszületett második kislányunk Inez, császármetszéssel. Nagyon örültünk, könnyű szülés volt, mindent rendben találtak. Hat hétig hol véreztem, hol nem, össze-vissza. A hathetes kontrollon a doktor úr „méhszájsebet” állapított meg, csodálkozva. Öblögettem, majd fagyasztásra küldtek, de ott már az orvos kicsit „elszőrnyűlködve” nem vállalta azt, mondván itt nincs rendben minden. Ezután a János kórházba feküdtem be konizációra, de ezt sem tudták elvégezni. Szövetmintát vettek, melyből megállapították, hogy rosszindulatú elváltozás van odabent! A CT mutatta ki a 4 cm-es daganatot a méhszájon. 2011. december 7-én Wertheim műtétre került sor. Két hét kórház után kiderült, hogy nyirokcsomó áttét is van. Ezért a Kékgolyóban 30 sugarat és 4 kemoterápiát kaptam.

Nagy kitartással és békével vittem végig az utam, talán még ma sem tudom, hogyan. Tünetmentes vagyok, járok vizsgálatokra, két év elteltével, most fél évente! Nagyon bízom az életben maradásban, hogy sok örömöt és szeretetet tudok megélni a családommal, a segítő férjemmel és két fantasztikus kislányommal!”

Mályvavirág Alapítvány

Ma három éves a Mályvavirág Alapítvány, amely azért jött létre, hogy legyen egy hely, ahol minden és mindenki összefuthat! Ahol a betegek és hozzátartozóik megoszthatják a bánatukat, segítő kezüket, információikat, tapasztalataikat, kéréseiket és kérdéseiket bármiről is van szó e betegség kapcsán. Mert mint mondják, ,,egy pihe nem repít az égig, de sok toll szárnyat ad!”  Az alapítvány szoros együttműködésben dolgozik a vezető nőgyógyászokkal, onkológusokkal, védőnőkkel, akik számítanak a munkájukra.

 

A köröstarcsai patchwork klub is segít

A Köröstarcsai Mályvavirág Patchwork Klub is segíti az alapítványt. Volt, hogy takarót ajánlottak fel, de a diákoknak szóló előadásokhoz készítettek egészséges és kóros állapotú "női kismedence" babákat is.

FEL