Hamisítatlan téli időben a Begécsi-halastavakon

2017. január 25. 16:16 | Laczkó Viktória

Tizenhatan vettek részt azon a túrán, melyet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szervezett január 21-én a Begécsi-halastavakhoz a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” elnevezésű országos programsorozat keretében - írja KMNP. 

Ezúttal igen sok településről érkeztek résztvevők: Biharugráról, Berettyóújfaluról, Gyuláról, Kardoskútról, Szarvasról és Szeghalomból. Hamisítatlan téli időben vágtak neki a mintegy öt kilométeres gyalogtúrának, melynek során a Begécsi-halastavak központi gátján haladtak. A reggeli erős pára hamar feloszlott, így viszonylag jó látási viszonyok között gyönyörködtek a téli tájban és a madárvilágban.

A legtöbb időt annál a tónál töltötték, melynek közepén a vízimadarak fenntartanak egy jégmentes lihogót. Itt jó néhányszor megfigyelhették, ahogyan a rétisasok megpróbáltak zsákmányt szerezni a récék közül. Az esetek egy részében ez sikerült is nekik. A legtöbb túrázó most látott először ilyen közelről – mintegy kétszáz méterről – rétisast. A ragadozómadarak közül a túra során szép számban megfigyelhették még egerészölyveket és karvalyokat.

A nagy hideg hatására megfogyatkozott ugyan a récék száma, de még így is legalább háromezer példány kitartott ezen a lihogón. A csapatban, mint mindig, most is a tőkés récék voltak többségben, de láttak kercerécét, kontyos és kanalas récét is. A magasban kisebb átrepülő vadlúdcsapatok húztak el felettük.

A túrázók számára szintén nagy élményt jelentett a bölömbikák látványa. A gát szélén több példányt is láttak, melyek egészen közel engedték magukhoz a látogatókat, csak akkor röppentek fel, amikor már alig pár lépésre voltak tőlük, így egészen közeli fotókat is készíthettek róluk. A zsilipek környékén (ahol szintén vannak kisebb szabad vízfelületek) szorgalmasan vadásztak a kis kárókatonák. A víz alá bukva apróbb-nagyobb halak után kutattak.

Utuk során szép számban láttak énekesmadarakat, főként nádi sármányokat és barkóscinegéket. Az összefüggő hótakaróban jól kivehetők voltak a különféle emlősök (rókák, szarvasok, vaddisznók) nyomai, s az éppen mostanában aktuális vidranász nyomait is felfedezhették..

FEL