Hamis parfümök lapultak a tisztálkodási szerek között

2023. október 19. 07:31 | behir.hu

Egy napsütötte dél-európai országba tartott az a hamis parfümfuvar, aminek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai állták útját az M1-es sztrádán.

A pénzügyőrök egy Romániából Spanyolországba tartó furgont tereltek ki a sztráda Komárom-Esztergom vármegyei szakaszáról, ami a fuvarokmányok szerint tisztálkodási szereket szállított. Az autó rakterének átvizsgálásakor kiderült, hogy közel sem tisztálkodási szerekről van szó - mintegy kétezer darab hamis parfümöt rejtettek a fekete fóliába tekert kartondobozok. Az illatozó csomagokban világszerte ismert márkájú (Tom Ford, Valentino, Paco Rabanne, Yves Saint Laurent, Versace) illatszereket találtak, amelyeket a márkák jogosulti képviselői is szemügyre vettek. Megállapították, hogy a márkásnak tűnő illatszerek mindegyike hamis, amiket a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hoztak forgalomba. A fuvarozó vállalkozásnak ráadásul közösségi engedélye sem volt.

A pénzügyőrök az ellenőrzés során összesen 1993 doboznyi parfümöt foglaltak le, amivel az elkövetők több mint hetvenmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. Az egyenruhások iparjogvédelmi jogok megsértésének bűncselekménye miatt indítottak eljárást. A közösségi engedély hiánya miatt a fuvarozó milliós bírságot kapott.

A NAV kiemelt küldetése, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségügyi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága

További programok »

Itthon

FEL