Gyulai hátterű fejlesztés az emésztési panaszok enyhítésére

2020. szeptember 22. 17:34 | behir

Az emberi emésztőrendszer egy csodálatosan kifinomult szerkezet. A bélfal apró rései (szaknyelven: tight junction) átengedik a vizet és a tápanyagokat, de gátolják a káros anyagok átkerülését a szervezetbe. (x)

Azonban, ha ezek a rések valamilyen oknál fogva kitágulnak, allergének és méreganyagok kerülhetnek a bélből a véráramba. Erre az intesztinális hiperpermebilitásnak, hétköznapi nyelven szivárgó bélnek nevezett állapotra a feltételezések szerint számos emésztőszervi tünet, panasz vezethető vissza.

Az ország egyik vezető gasztroenterológiai magánorvosi hálózata, az Endomedix Kft. 2018-ban egy új, innovatív készítmény kifejlesztését kezdte meg e kóros állapot kezelésére. Az Európai Uniós támogatással zajló projekt érdekessége, hogy a fejlesztéshez kapcsolódó feladatok egy részét az Endomedix Gyulai Orvosközpontjában végzik.

A projekt közelgő zárásának alkalmából tartott 2020. szeptember 21-ei, gyulai rendezvényen az Endomedix fejlesztői a projekt előrehaladásáról számoltak be szakmai közönség előtt. Ugyan a koronavírus-fertőzés jelentette járványügyi helyzetben több jelentkező is visszamondta részvételét, végül is szép számban jelentek meg résztvevők a gyulai Géza Konyhája étteremben.

– Az Endomedix vezető szerepet tölt be az ételintolerancia-vizsgálatok terén, az elmúlt évtizedben hétezernél is több ilyen tesztet végeztünk el 9 városban, köztük Gyulán is – mondta el dr. Novák János, a gyulai Endomedix központ vezetője és egyben a projekt egyik kutatója.

– Tapasztalataink szerint az emésztőszervi problémák hátterében gyakran ételintolerancia áll, amely azt jelenti, hogy szervezetünk valamely alapanyagra – például sörélesztőre vagy kóladióra – érzékenyen reagál, amely változatos emésztési vagy bőrpanaszok formájában jelentkezik. Az ételintoleranciának nincs ellenszere, azonban a panaszt okozó élelmiszert egy egyszerű vizsgálattal azonosíthatjuk, majd azt az étrendünkből kiiktatva a panaszok is jó eséllyel szűnni fognak. Kollégáink azonban azt tapasztalták, hogy egyes betegeknél a problémát okozó élelmiszerek elhagyását követően idővel más, korábban problémát nem okozó élelmiszerek is panaszokat válthatnak ki. Mindez arra utal, hogy az ételintolerancia hátterében további, ismeretlen folyamatok is állnak. Így terelődött figyelmünk az intesztinális hiperpermebilitás felé, amely a gasztroenterológia innovatív, új területének számít. Egy olyan, számos összetevőt tartalmazó készítményt fejlesztettünk ki, majd gyártottunk le, amely reményeink szerint kedvezően hat a szivárgó bélre. A projekt során továbbá azt is vizsgáljuk, hogy áll-e fent bármilyen, például ok-okozati kapcsolat a szivárgó bél és ételintolerancia között vagy sem. Az eddigi vizsgálatok eredményei bíztatók, így amennyiben a vizsgálatok eredményei a készítmény hatékonyságát alátámasztják, jó eséllyel kezelhetjük az ételintoleranciában szenvedő betegeket is – fogalmazott dr. Novák János.

Galéria

További programok »

FEL