Gyerekek keltek birokra

2017. január 19. 10:18 | Zsíros András

Országos elődöntőnek adott otthont Békéscsaba a hétvégén. Három megye, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés diákversenyzői mérkőztek meg egymással grundbirkózásban. A bajnokság helyszíne a Kazinczy Ferenc Általános Iskola volt, ahol szőnyeg helyett a tornaterem parkettjén zajlottak a meccsek.

Grundbirkózásban mérték össze erejüket és tudásukat a gyerekek, ami a szervezők szerint jó lehetőség a sportág megszerettetésére. Bíró Csaba sportért felelős önkormányzati képviselő elmondta, a birkózás alapjait tudják itt elsajátítani a gyerekek, akik ha ezután kedvet kapnak hozzá, később tovább fejlődhetnek benne.

Több szabály is eltér a hagyományos birkózástól, – ahogy a neve is utal rá – nem szőnyegen, hanem a parkettán kell egy meghatározott körön kívülre juttatni az ellenfelet. Az egyszerűbb szabályok miatt a pontszerzés is könnyebb. Elég például mindkét lábával kitolni az ellenfelet a körön kívülre, vagy felemelni a levegőbe, és három másodpercig megtartani: ekkor az ellenfél automatikusan elvesztette a mérkőzést – ismertette Szél Dávid, a Magyar Birkózó Szövetség Bíró Bizottságának tagja.

Két korcsoportban, külön mérkőztek meg a lányok és a fiúk. Az egyéni meccsek eredményei pedig a csapatoknak gyűjtötték a pontokat. Ezek alapján dőlt el, hogy a négy kategóriában melyik csapat jutott tovább az országos döntőre.

FEL