Gulyás: A kormány egyelőre nem tervez korlátozásokat a koronavírus miatt

2021. szeptember 15. 11:34 | Varga Diána

A negyedik hullám eltér majd a korábbiaktól, mivel már rendelkezésre áll a koronavírus elleni védőoltás – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán, a keddi kormányülést követő kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az újabb járványhullám el fog térni az előzőektől. Azzal érvelt, hogy koronavírus elleni védőoltás védettséget ad a megbetegedéssel szemben és az orvosi adatok is alátámasztják azt, hogy aki be van oltva, az kevésbé fertőződik meg.

"Ha az oltás működik, Magyarország is működik" – fogalmazott a tárcavezető azt a döntést indokolva, hogy nem kívánják lezárni az országot, mert hazánkat jelenleg az Európai Unió egyik legbiztonságosabb államának tartják. Rámutatott ugyanakkor, hogy az idősek veszélyeztetettsége továbbra is nagyobb, 400 ezren még mindig nem oltatták be magukat, ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ezek az emberek is hozzájuthassanak az ellenanyaghoz. Emlékeztetett: 5 millió 847 ezren kapták meg eddig az oltást, 371 új fertőzöttet regisztráltak és 12-en hunytak el kedden.

 

Kezdeményezik a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A kormány kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását 2022. január 1-jéig, hozzátéve, hogy ez semmilyen szabadságjogi korlátot nem jelent, lehet például tüntetni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet fenntartásával a kormány akcióképessége, gyors reagálási képessége nő. Arra is kitért, hogy az előrejelzések szerint a fertőzések számának ugrásszerű növekedését nem követi majd a kórházba és lélegeztető gépre kerülők száma, ugyanakkor szorgalmazta a harmadik, emlékeztető oltások felvételét és az orvosok ezzel kapcsolatos tanácsainak megfogadását.

 

Tárgyalnak a munkáltatókkal arról, kötelezővé lehet-e tenni a dolgozók számára az oltást

Gulyás arról is beszélt, hogy tárgyalnak a munkáltatókkal arról, hogy azok kötelezhetik-e a munkavállalókat az oltások felvételére. Mint mondta, a munkáltatóknak jogos az igénye erre, hiszen a fertőzés átadásának kockázata kisebb az ellenanyag felvétele esetén.

Hozzáfűzte, hogy a védettségi igazolványok jelentősége tovább nőhet, de a jelenlegi intézkedéseket elegendőek nevezte, mivel a fertőzésszám növekedését most meglátásuk szerint nem jár akkora kockázattal, mint korábban.

Arra is kitért, hogy a vakcinaszállítmányok folyamatosan érkeznek, bőven van elég oltóanyag az országban. Mint mondta, uniós szinten ismét van lehetőség Pfizer-vakcina megrendelésére, ezúttal a 12 év alattiak számára, s bár független attól, hogy ez a korosztály a legkevésbé veszélyeztetett, élnek ezzel a lehetőséggel.

 
Sikeres volt a NEK

A pápalátogatás kapcsán a miniszter köszönet mondott annak a 20 ezer embernek, akik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezésében segített, részt vett. Vasárnap 250 ezren nézték a helyszínen a szentmisét, majd kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy soha korábban a NEK-en nem vett részt pápa.

 

200 ezres minimálbért szeretne a többség

A minimálbér-emelés kapcsán már arról beszélt, hogy a nemzeti konzultációban a kitöltők egyértelműen a minimálbér 200 ezer forintos emelése mellett foglaltak állást, ezért a kormány már tárgyal erről a munkáltatókkal. Emlékeztetett: 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér, nagy teljesítmény lenne, ha 2020-ban ezt 200 ezer forintra emelnék.

A tárcavezető a hitelmoratórium kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a lehetőséget meghosszabbították jövő év júniusának végéig azon vállalkozások és családok számára, amelynek árbevétele tartósan csökkent az előző évhez képest, de ebbe a körbe tartoznak a gyermeket nevelők és várók, a nyugdíjasok, valamint a közfoglalkoztatottak is. Megjegyezte: mindenki szabadon dönt arról, hogy él e a lehetőséggel, de ennek fenntartását személyesen kell jelezni az illetékes banknál 2021. október 31-ig.

 

Rekordot döntött a hazai foglalkoztatottság

Gulyás Gergely szerint a harmadik negyedévben a gazdasági növekedés bizakodásra ad okot, a turizmus rekordot döntött, a kormánynak pedig sikerült túlteljesítenie azt az ígéretét, hogy ahány munkahelyet a járvány elvett, annyi újat teremtenek. Ezt azzal igazolta, hogy jelenleg Magyarországon 4,7 millióan dolgoznak, ez azt jelenti, hogy soha ennyien nem vállaltak még munkát a rendszerváltozás óta. Ezért azt remélik, hogy a várt 5,5 százalékos növekedés meglesz, ez a feltétele annak, hogy január 1-jétől a családosok visszakapják a személyi jövedelemadójuk .

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
19:04
FEL