Gyula polgármestere elfogadta a város 2021-es költségvetését

2021. február 2. 12:33 | Hidvégi Dávid

A település első embere a képviselő-testület hatáskörében eljárva elfogadta az idei költségvetést. Görgényi Ernő úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány gazdasági nehézségei miatt idén különösen nehéz volt a büdzsé összeállítása.

Gyula polgármesetere hangsúlyozta, hogy a kollégáival együtt olyan költségvetést állítottak össze, amely garantálja a város biztonságos működtetését és biztosítja a városüzemeltetési feladatok ellátását. A közösségi oldalán közzétett posztjában kiemelte: ha a gyulai vállalkozások nehéz helyzetbe kerülnek, akkor kevesebb adót tudnak fizetni, ezért az önkormányzat is kevesebb bevételből gazdálkodhat.

– A kormány e válságos helyzetben azzal is segíti az egyéni vállalkozókat, valamint a kis- és középvállalkozásokat, hogy ők a 2020. évi helyi iparűzési adó mértékének az 50%-át kell befizessék 2021-ben, azaz megfelezte a HIPA befizetési kötelezettségüket. A nagyvállalatok továbbra is a teljes HIPA-t kell fizessék. A polgármesteri hivatal adócsoportjának számításai szerint Gyulán erre a kedvezményre 2321 vállalkozás jogosult. A számítások szerint a kormány döntésének következtében 290 millió forinttal kevesebb HIPA-t kell befizessenek a gyulai egyéni vállalkozók és kkv-k. A vállalkozók oldaláról megközelítve ez azt jelenti, hogy kb. 290 millió forint marad az idén az adókedvezményre jogosult 2321 gyulai vállalkozásnál. Az önkormányzat költségvetéséből hiányzik majd ez a 290 millió forint – írta Görgényi Ernő.

A gépjárműadó elvonása további 95 millió forint bevételcsökkenést okoz. A gépjárműadó állami közteher, de a tavalyi évig a 40%-át átengedte az állam az önkormányzatoknak. A turizmus csökkenése miatt az idegenforgalmi adó bevét Gyulán várhatóan 85 millió forinttal csökken a 2019. évihez képest. A fürdőváros másfajta bevételei is lecsökkentek, bizonyos állami normatív támogatások pedig növekedtek. A polgármester aláhúzta: közel 600 millió forinttal kevesebb bevétel várható idén annál, mint amennyire a pandémia előtt számítottak.

 

A beruházások így sem maradnak el

Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy szigorú takarékossági intézkedésekkel és a saját bevételeikből finanszírozott beruházások elhalasztásával tudják egyensúlyban tartani a költségvetést, így biztosítják a közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek megvédését. A településen az elmúlt években takarékosan gazdálkodtak, ezért tudják kezelni a jelenlegi kihívásokat.

Ezekre a beruházásokra lesz lehetőség pályázati támogatásoknak köszönhetően:

  • Idén újraépítik a szanazugi bicikliutat. Tavaly már elkészült közel 800 méter, idén a többi szakaszt újítják meg 4,2 km hosszan.
  • Újraaszfaltozzák a Leiningen utcát és új járdát építenek az Élővíz-csatorna partján az Erkel Gimnáziumtól a Bartók utcai hídig.
  • A Dr. Adler Ignác utcai parkban új játszóteret létesítenek.
  • Folytatják a fásítási és erdőtelepítési programot.
  • A szociális támogatásokra szolgáló keretet megnövelték 20 millió forinttal, így a rászorulók támogatására az önkormányzat összesen 60 millió forintot költhet.
  • Szociális- és egészségügyi feladatokra összesen 1 milliárd 587 millió forintot fordítanak.
  • Megőrizték a szociálisan hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatókat támogató Bursa Hungarica ösztöndíjat, a legjobb tanulókat támogató Bay Zoltán ösztöndíjat és a művészetoktatásban tanuló tehetségeket segítő Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjat.

Elfogadtam az önkormányzat idei költségvetését a képviselő-testület hatáskörében eljárva. A COVID-járvány miatti...

Közzétette: Görgényi Ernő – 2021. február 1., hétfő

További programok »

Gyula

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

Július 15-én 20 órától a Gyulai Várszínpadon István Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek “Aranyosra festem” című előadására várják a nézőket. A Halmos Béla emlékére és tiszteletére rendezett esten fellép a Zűrös banda és az Ötödik évszak zenekar is.
2022. július 3. 23:59
FEL