Gazdafilmek éjszakája Nagykamaráson – helyi dinnyetermelő filmpremierje

Három gazdánál, köztük egy nagykamarási dinnyetemelőnél töltött egy hetet idén nyáron Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. A német alkotó egy tájképet festett a gazdaságról, cserébe pedig arra kérte vendéglátóját, hogy forgasson kisfilmet és adjon betekintést a gazdálkodás mindennapjaiba. A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című projekt keretében készült három új filmet november 16-án, csütörtökön 17 órától mutatják be a Nagykamarási Művelődési Házban más európai és afrikai gazdák által készített filmekkel együtt. A rendhagyó kezdeményezés a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum nemzetközi CAPP Művészeti Együttműködés Programjának részeként valósul meg. A program ingyenes.

 

Rendkívüli kezdeményezés indult júliusban Magyarországon „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” címmel. A művészeti együttműködés keretében Antje Schiffers német képzőművész és Erdődi Katalin kurátor három gazdával dolgozott együtt egy-egy hétig: a Békés megyei Nagykamaráson Sallai János dinnyetermelővel, a hajdúsági Körösszegapátiban Kovács Orsolya libatenyésztővel, valamint a tolnai megyeszékhelyen, Szekszárdon a szőlő- és borgazdálkodással foglalkozó Sárosdi Judittal és Róberttel. Antje Schiffers csereüzletet kínált a gazdáknak: míg ő egy olajfestményt készített a gazdaságról vagy a tanyáról, a gazdákat arra kérte, hogy forgassanak kisfilmet, amiben beszélnek a gazdálkodásról és bemutatják munkájukat.
A Gazdafilmek éjszakája keretében a filmeket a gazdák településein mutatják be először. A vetítések a különböző ágazatokban és régiókban dolgozó gazdák mindennapjaiba nyújtanak betekintést: Sallai Jánossal a dinnyeszezon feszültséggel teli napjait élhetjük át, a felvásárlási ár alakulásától a budapesti nagybanira való utazásig. Kovács Orsolya és fia, Monok Sándor közösen készített filmjükben a libanevelés nagy gondosságot és szakértelmet igénylő munkájáról számolnak be. Sárosdi Judittal és Róberttel pedig a szőlőszüret utolsó hajráján és családi pincészetük dolgos, a borkészítésen túl borkóstolókkal és vendéglátással teljes működésén osztozhatunk.

 

A Gazdafilmek éjszakája részeként az alkotók a Magyarországon készült filmek bemutatója mellett, más európai és afrikai országban készített gazdafilmeket is vetítenek Antje Schiffers gyűjteményéből. Közönség választ, vagyis a látogatók dönthetik el, hogy melyik országra, régióra és gazdára kíváncsiak, például a dél-afrikai borász, a macedón juhász és sajtkészítő, vagy az egykori romániai téesz dolgozók által készített filmeket szeretnék megnézni. A külföldi filmeket eredeti nyelven, magyar tolmácsolással vetítik.

 

A Gazdafilmek éjszakája november 16-án (csütörtökön) 17 órakor kezdődik a Nagykamarási Művelődési Házban, a belépés ingyenes. (5751 Nagykamarás, Petőfi u. 20-22.)

 

A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” kezdeményezés művészeti eszközökkel kutatja és mutatja be a magyar vidék és a mezőgazdaságban dolgozók helyzetét. A közösen eltöltött hét eredményeképpen születő filmek és festmények nemcsak különböző élethelyzetekbe engednek betekintést, hanem a gazdák meglátásait, vágyait és félelmeit, a gazdálkodás kihívásait és nehézségeit, ám egyúttal örömeit is érzékenyen tükrözik. A vándorfestő szerepét magára öltő Antje Schiffers bevett stratégiája a barter, aminek értelmében saját alkotásait cseréli mások videóira, szövegeire, és hétköznapi tárgyaira, s így a csereüzleten keresztül a (kortárs) művészethez fűződő elképzelésekre és elvárásokra is rákérdez.

 

A Magyarországon készült gazdafilmeket és festményeket 2018. januárjában a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, a nemzetközi CAPP Művészeti Együttműködési Program eredményeit összefoglaló zárókiállításon is bemutatják. A CAPP 2015-2018 a közösségi együttműködésen alapuló művészeti munkákat támogatja, képzőművészek és közösségek párbeszédét segíti elő nemzetközi képzések, rezidencia programok és pályázatok révén. A program fókuszában nem elsősorban a mű mint végső produktum áll, hanem a teljes alkotói folyamat, valamint a közösségekkel, közönséggel kialakítható kapcsolat és párbeszéd.

A SZERETEK GAZDA LENNI, AZ IS SZERETNÉK MARADNI projekt támogatói: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme, Kreatív Európa Program – Európai Unió, Nemzeti Kulturális Alap, Erste Alapítvány, ifa – Institut für Auslandsbeziehungen. Partnerek: Körösszegapáti Nagyközségi Önkormányzat, Nagykamarás Község Önkormányzata.

 

Fotóblog az egyhetes együttműködésről Nagykamaráson: https://www.szeretekgazdalenni.net/project-04.

Honlap, közösségi oldal: www.szeretekgazdalenni.net,  https://www.szeretekgazdalenni.net/project-04   https://www.facebook.com/szeretekgazdalenni/ http://www.ichbingernebauer.eu/ (angol és német nyelven)

Megosztás:

Címke: , , , , ,